Давид Сасоли: ЕП няма да одобри сериозни бюджетни съкращения

За Зелената сделка ще е необходимо допълнително финансиране, спрямо настоящите програми

Икономика / Свят
3E news
296
article picture alt description

Председателят на Европейския парламент предупреди правителствата на страните-членки, че евродепутатите няма да подкрепят споразумения, които ще доведат до бюджетни съкращения, от които ще пострадат програми, на които гражданите на Общността разчитат, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирана от агенция “Фокус”.

„Дългосрочният европейски бюджет е най-важния въпрос в началото на това заседание“, каза той в свое изказване по време на сесията в Страсбург, след дебата в Европейския парламент за Многогодишната финансова рамка (МФР) (2021 – 2027 г.).

Той обясни, че Европейският парламент подкрепя амбициозен план за МФР, за да може да се финансират достатъчно добре новите инициативи, предложени от Европейската комисия.

„Тези предложения ще помогнат на растежа и на борбата с неравенството в Европа. Националните правителства подкрепят тези цели, но в момента не дават на ЕС нужните методи да ги постигне“, каза Сасоли.

„Искаме да стигнем до споразумение със Съвета, но ако те откажат да отстъпят, и не приемат позициите на Парламента, тогава ще трябва да отхвърлим дългосрочния европейски бюджет".

"Всичко това има реални последици за животите на всички европейци. Как може изобщо да си мислим за (бюджетни) съкращения в толкова успешни програми, като „Еразъм плюс“, или мерките за защита на границите ни?“, каза още председателят на Европейския парламент.

„За да се превърнем в първия климатично неутрален континент трябва да наложим безпрецедентни промени в нашите икономики и общества. Ние трябва да се подсигурим, че работниците и тези, които са най-засегнати от тези промени няма да бъдат забравени. Не можем да си позволим борбата с промените в климата да доведе до още по-голямо неравенство. Текущите предложения за „Механизъм (Фонд) за справедлив преход“ са неадекватни и трябва да бъдат подобрени, за да ги подкрепи парламента“, добави още Сасоли. Той подчерта, че добре финансиран европейски бюджет е в интерес на всички граждани на Общността и страни-членки

„Искаме да видим собствени ресурси в Бюджета на устойчива основа, вместо да разчитаме на финансирането изцяло на националните правителства“.

Попитан дали новата „Зелена сделка“ ще бъде финансирана от съществуващи програми, както беше предложено, вместо от нови средства от МФР, Сасоли заяви, че за да се постигнат новите цели ще е нужно ново финансиране.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща