Гръцката армия в повишена бойна готовност след турските провокации с нефто-газови сондажи

Това е второто привеждане в бойна готовност на гръцките въоръжени сили през последните седмици, след като Турция обяви, че ще изпрати изследователския си кораб „Орудж Рейс“ и военни кораби за сеизмични проучвания в район до гръцкия остров Кастелоризо

Икономика / Свят
3E news
891
article picture alt description

Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с военни учения, планирани за 10-11 август със стрелба в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо, съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr, специализиран в темите за отбранат, предаде БГНЕС.

Според портала, поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските бяха отменени, а военните повикани в техните части. Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като сухоземната граница при Еврос и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са нащрек, съобщава ТАСС.

Гръцките официални власти, според обичайната си практика, нито отричат, нито потвърждават новината.

В същото време, очевидно има голяма мобилизация от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в райони между Родос и Кастелоризо в техните международни и териториални води. Armyvoice.gr се опитва да потвърди информацията, че Турция е дала команда на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните си брегове. От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на най-важните позиции в Егейско море.

Турция издеде навигационен телекс /НАВТЕКС/ в понеделник сутринта за извършване на сондажни операции през следваащите две седмици южно от острол Кателоризо, където вече са състредоточени 25 турски военни кораба, което от своя страна принуди гръцките въръжени сили да обявявт повишена готовност на боните части, съобщават  турската телевизия NTV и Катимерини, цитирани от Агенция Фокус.

Преди това на 6 август Турция започна военни маневри в района югоизточно от островите Кастелориизо и Родос. На 7 август турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сондажният кораб Барбарос Хайреттин също е възообновил сондажите в Средиземно море.

 

Турция обяви, че военните учения ще започнат на 10 август в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на споразумение между Гърция и Египет за частично ограничаване на изключителните икономически зони (ИИЗ).

Според Armyvoice.gr е притеснително, че турският изследователски съд „Орудж Рейс“ и придружаващите го кораби са спрели да предават местонахождението си в неделя вечерта. Това се тълкува като знак, че искат да скрият възможния му маршрут, въпреки че военноморските сили разполагат със средства за проследяване на движението на турските кораби.

Това е второто привеждане в бойна готовност на гръцките въоръжени сили през последните седмици. В края на юли Турция обяви, че ще изпрати своя изследователски кораб „Орудж Рейс“, придружен от военни кораби за сеизмични проучвания, в район близо до гръцкия остров Кастелоризо, който Гърция счита за част от своята изключителна икономическа зона (ИИЗ). Тогава Гърция нарече сеизмичните изследвания на гръцкия морски шелф „незаконни“ и обяви бойна готовност. Напрежението след това отшумя и изследователският кораб по решение на турските власти остана на мястото си, а някои от турските военни кораби се прибраха в базите си.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас потвърди на 7 август пред канала “Отворена телевизия”, че Гърция ще защитава своите суверенни права с всички средства, включително и с военни, ако Турция изпрати научния кораб „Орудж Рейс“ в гръцката ИИЗ. “Ние не заплашваме никого, не правим силни изявления и нямаме такава истерична реакция, която е характерна за другите страни в региона. Просто казваме, че като суверенна държава сме задължени от конституцията да се защитаваме и ще го правим по всякакъв начин”, каза Дендиас.

Гърция в четвъртък подписа споразумение с Египет за демаркация на морските граници и създаване на изключителна икономическа зона (ИИЗ), като подчерта, че то залага правото на гръцките острови на морския шелф и ИИЗ. В отговор турското външно министерство заяви, че Анкара не признава този документ, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция отново е започнала сондажно проучване за геоложки проучвания в Източното Средиземноморие.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Либия за разграничаването на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между тях, от правото на континентален шелф и ИИЗ. Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща