Гренобъл бе избран за Зелена столица на Европа през 2022 г.

Климат / Технологии
3E news
679
article picture alt description

Зелена столица на Европа през 2022 г. ще бъде Гренобъл. Градът изпревари в конкурса Талин, Дижон и Торино. Това става ясно от обявеното решение на Европейската комисия на официалната страница на конкурса в Twitter European Green Capital, както и на страницата във Facebook.

За получаване на званието Зелена столица през 2022 г. претендираха 18 града. На финала, освен Гренобъл останаха френският град Дижон, естонският Талин и италианският Торино. Сред критериите за избор се посочват: интегрирано развитие на отделни зони, включително въвеждане на екологично придвижване, създаване и разширяване паркинги, зелени площи и зони за отдих, както и модернизация на системите за управление на отпадъците, става ясно от материалите, публикувани на уеб сайта на Европейската комисия.

Градът се оценява и по използването на възобновяемите източници на енергия, внедряване на иновационни решения, намаляване на нивото на шума, а също така и по ниво на сътрудничество между управляващите на града с жителите, предприемачите и трети страни за развитие и подобряване на условията на живот. Градът победител ще получи 350 хил. евро за въвеждане на проекти и мероприятия в рамките на програмата „Зелена столица“.

Премията „Зелена столица на Европа“ бе учредена през 2008 г. от Европейската комисия. Титлата се присъжда на град, който е подобрил и планира да подобри градската среда и да я направи по-екологична. Зелени столици на Европа през предходните години са били Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория-Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016), Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020) и Лахти (2021 г.).

Гренобъл е град в югоизточна Франция и е обкръжен от Алпите. Населението на града е около 160 – 170 хил. души. В града има няколко университета. Там е ситуирана и Европейската молекулярно биологична лаборатория. В Гренобъл работи и един от отделите на Комисариата по атомна енергия, както и Institut Laue-Langevin (ILL). В Гренобъл е разположен и един от изследователските ядрени реактори в света с мощен източник на синхронно излъчване. През 1968 г. Гренобъл е бил и център на зимните Олимпийски игри.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща