ГБИТК и AmCham: Със съвместни усилия можем да постигнем добър бизнес климат за инвестициите тук

Икономика / България
3E news
635
article picture alt description

Първото съвместно заседание на управителните съвети на Американската търговска камара в България и на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) се проведе на 18 февруари. На него присъстваха Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на Съединените американски щати и Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България. Срещата се състоя в офиса на ГБИТК в столицата.

Сред основните теми на дискусията бяха насърчаването на позитивен инвестиционен климат и по-доброто прилагане на върховенството на закона за устойчиво бизнес развитие, насърчаване на преките чуждестранни инвестиции, подобрения в политиките за заетост и повишаване на гъвкавостта на трудовия пазар.

„Срещата на управителните съвети на двете камари е от изключително значение, тъй като инвеститори имаме теми от общ интерес и въпроси, които можем да поставим в икономическия дневен ред на страната“, каза президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Тим Курт. Според него България има отлични макроикономически показатели, данъчната политика има положително влияние върху инвестициите и българо-германските икономически отношения се движат от рекорд към рекорд. От друга страна, обаче, по въпроси като върховенството на закона и корупцията България не е добър пример. „Идеята на днешната среща е да започнем дискусия за това как въпросите да бъдат решени в бъдеще. Убедени сме, че гласовете на  представителите на двете най-големи двустранни търговски камари в България ще бъдат чути по-добре, затова трябва да сме единни в посланията си“, допълни още той.

„Съвместната ни среща е знак, че представителите на две от най-влиятелните бизнес организации в България имат дългосрочни планове за устойчиви инвестиции и развитие на местната икономика, както и на човешкия капитал“, посочи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България. „Америка е сред значимите търговски партньори на България. Убедени сме, че със съвместните усилия, знания и визия на българското правителство, заедно с търговските служби на двете държави, както и с участието на търговските камари, съвместно бихме допринесли за последващ икономическия ръст и благоденствие на българите. Тези усилия минават през последователното утвърждаване на върховенството на закона и през съвместната борба с корупцията. Те биха довели до положителен бизнес климат и до конкретни подобрения в приоритетни сектори, като енергийна независимост и гарантиране на доставките на енергия, ИКТ, здравеопазване, трудов пазар и образование“, посочи още той.

Двамата посланици приветстваха инициативата на двете бизнес организации, като изразиха готовността си да съдействат за надграждане на условията за правене на бизнес в България, както и за подобряване на репутацията на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща