Газопроводът „Син поток“ все още не работи след ремонта през май

Заради това Русия вече е четвъртият най-голям доставчик на природен газ за Турция, сочат статистическите данни на турския регулатор на енергийния пазар

Енергетика / България
3E news
715
article picture alt description

Подводният газопровод от Руската федерация до Турция „Син поток“ (Blue Stream), след като беше подложен на ремонт, трябваше да възобнови експлоатацията си през май, но досега през тръбопровода не е подаван природен газ, тъй като в опит да замени синьото гориво на Газпром, Анкара рязко увеличи покупките на втечнен природен газ (LNG), казаха три източника на „Ройтерс“.

Отношенията между Русия и Турция, която е един от най-големите потребители на руски природен газ, бяха нестабилни през последните години и се усложниха допълнително от разногласия по отношение на конфликтите в Сирия и Либия, както и заради статута на истанбулската църква "Света София".

И тъй като цената на природния газ през тръбопровода на Газпром, според анализатори, е няколко пъти по-висока от LNG, турският внос, включително от САЩ, набира скорост. Нарастват и доставките на газ от Азербайджан.

Турската енергийна компания Botas съобщи през май, че ремонтът на „Син поток“ ще се извърши от 13 до 29 май, но и след приключването на ремонта през тръбопровода не е подаван руски газ и не се знае кога това ще се случи, казаха за „Ройтерс“ един турски и два руски източника от газовата индустрия.

През стартиралия в началото на 21 век „Син поток“ са транспортирани 11.1 милиарда кубически метра природен газ от Русия към Турция през миналата година от общия обем на руския износ за тази страна в общ обем от 15.5 милиарда кубически метра.

„Няма смисъл да се използват два газопровода, ако „Турски поток“ е повече от достатъчен“, каза единият руски източник.

В момента руски природен газ се изпраща за Турция през една от тръбите на „Турски поток“, който беше открит на 18 януари тази година, с капацитет 15.75 милиарда кубически метра годишно. С въвеждането в експлоатация на „Турски поток“ общият капацитет на износ от Руската федерация за Турция достигна 32 милиарда кубически метра годишно.

"Газпром" отказа да отговори на въпрос на „Ройтерс“ кога подаването на гази по "Син поток" ще бъде възобновено. От руската компания заявиха, че доставките за Турция са в съответствие с исканията на вносителите и договорите функционират на принципа „вземаш или плащаш“. „Газпром“ отказа да каже дали Botas ще плаща глоби за спирането на „Син поток“ и липсата на доставки по този маршрут.

Botas и турското министерство на енергетиката не пожелаха коментар за „Ройтерс“.

Съкращавайки вноса на руски природен газ Турция планира да покрие поне една трета от потреблението си на „синьо гориво“ през тази година с покупки на LNG, идващ от САЩ, Нигерия, Алжир, Катар, а също и от Русия.

През март 2019 година Русия беше най-големият износител на природен газ за Турция, но след 72-процентен спад на покупките на суровината от Русия през настоящата година, Москва вече е четвъртият най-голям доставчик на природен газ за Анкара, сочат статистическите данни на турския регулатор на енергийния пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща