„Газов хъб Балкан“ стартира вторият търг по Програмата за освобождаване на газ

Енергетика / България
3E news
1051
article picture alt description

„Газов хъб Балкан“ стартира вторият търг по Програмата за освобождаване на газ в понеделник, 16 декември.  

Припомняме, че първият търг се доведе на 9 декември, с право на участие на 15 дружества. В рамките на търга бяха предложени 1 годишен и 12 месечни продукта. В резултат от сделките за първи път на българския газов пазар беше осъществена електронна търговия, като бяха изтъргувани успешно 550 000 MWh (~ 55 млн. м³), или 25 процента от общо освободеното количество, съобщиха след търга от „Газов хъб Балкан“, като отчетоха успешно въвеждане на  Платформата за търговия.

Вторият търг на 16 декември 2019 г. се провежда при условията на Споразумението по Програмата за освобождаване на газ (Споразумение за GRP, т. 8.2 ) одобрено от КЕВР, с цел гарантиране сигурността на доставките в страната.

Участниците, които са вече регистрирани и са подписали Споразумение за участие, вкл. Съответното приложение  (Приложение №2) имат право на участие на втория търг, без необходимост от представяне на допълнителни документи, съобщиха от „Газов хъб Балкан“, напомняйки, че валидността на подписаното Споразумение за участие е за търговете през м. декември 2019 г., или до датата на тяхното приключване.

В допълнение от „Газов хъб Балкан“ направиха уточнения и във връзка „с формирането и актуализирането на цената на доставката на природен газ по програмата“, като предоставиха на участниците „сравнителна информация за включените компоненти в цената за доставка по GRP (Програмата за освобождаване на газ), спрямо регулираната цена на обществения доставчик.“. Документът е публикуван на интернет страницата на „Булгартрансгаз“. Става въпрос за сравнителна таблица на компонентите на регулираната цена за обществена доставка и цената, по която ще се осъществява продажбата на природен газ по GRP, съгласно условията на споразумението (за изпълнение на GRP).

„Съгласно т. 12 и т. 13 на одобреното споразумение, обявената от „Булгаргаз“ ЕАД начална цена за търговете е само индикативна, докато реалната цена, по която ще се осъществява продажбата на природния газ, е актуализираната за всяко тримесечие цена спрямо изменението на нейните компоненти, и съобразно съответните решения на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ на „Булгаргаз“ ЕАД като се добави тръжната надбавка (ако има). По този начин, предстоящото потенциално намаление, на която и да е от компонентите на регулираната цена ще рефлектира върху актуализацията на цената за доставка по GRP.

„Булгаргаз“ ЕАД има задължението да обявява на първо число от всяко съответно тримесечие актуализираната цена за продажба по GRP, по компоненти, с цел сравнимост на стойността на природния газ по програмата спрямо регулираната цена, тъй като регулирана цена не включва разход за капацитет, той се прехвърля от „Булгаргаз“ ЕАД към клиентите отделно.

Представеният от „Газов хъб Балкан“ ЕАД анализ, цели внасяне на допълнителна прозрачност и изразява единствено позицията на компанията по отношение параметрите формиращи цената по Споразумението за изпълнение на програмата за освобождаване на природен газ“, заявяват от Платформата.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща