Възобновени са доставките по газопровода Ямал-Европа след 4 дни на престой

Енергетика / Свят
3E news
807
article picture alt description

Газопроводът „Ямал-Европа“, след четири дни на престой в понеделник сутринта отново е заработил в привичният си режим – транспортиране на газ от Русия през Беларус и Полша до Германия. Германският газотранспортен оператор Gascade съобщи за начало на доставките за първите часове на новия газов ден. Реверсивния поток – от Германия за Полша е прекратен рано сутринта в понеделник.

Дългосрочният договор за транзит на руски газ през полския участък на газопровода приключи на 17 май и  мощностите за пренос се определят след ежедневни търгове. Според данните, ако в началото „Газпром“ е резервирал обичайно максимални мощности, то през последната седмица е показал, че не се нуждае от полската тръба. Освен това европейския пазар и без това заради мерките в резултат на карантината е в състояние на излишък от синьо гориво.
На месечния търг за юни са резервирани 93 % от транзитните мощности на полския участък на газопровода „Ямал – Европа“. Газопроводът е с дължина от над 2 хил. км и е за пренос на 33 млрд. куб м г. Полският участък е с дължина от 683 км линейна част и пет компресорни станции, собственост на EuRoPol Gaz, а оператор на тръбата е Gaz-System.

Газопроводът „Северен поток“, според данните работи на пълна мощност. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща