Все още може да бъде постигнато споразумение за Brexit

Икономика / Свят
3E news
513
article picture alt description

Постигане на споразумение за Brexit все още е възможно, въпреки че работата става все по-трудна и по-трудна, е заявил главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, цитиран от международните агенции.

Във вторник сутринта преди срещата на министрите на външните работи на страните от съюза, той е казал пред журналисти, че през почивните дни и в понеделник е имало интензивни преговори с Великобритания по споразумението за Brexit.

“Независимо, че достигането до споразумение ще е трудно, все по-трудно и по-трудно, то все пак е възможно през тази седмица“, е казал Барние. Естествено, каквото и да е това споразумение, то трябва да устройва всички. Всички от Обединеното Кралство и всички от Европейския съюз“, е уточнил той, цитиран от Dow Jones.

Преговорите за Brexit станаха много интензивни през отминалите почивни дни, преди планираната в четвъртък и петък среща на ЕС и определената от премиера на Великобритания Борис Джонсън дата за излизане на страната от ЕС, припомнят всички международни наблюдатели.

Представители на двете страни смятат, че разминаванията между позициите са вече по-малко. В същото време все още не се харесва и не устройва всички страни от ЕС предложението на Великобритания за вариант на споразумение, в което се предвижда липсата на физическа граница с Ирландия. По думите на дипломати, Великобритания засега не е представила писмен проект на своето предложение за сътрудничество в митническия съюз.

„Време е добрите намерения да се превърнат в юридически текст“, е казал Барние.

В понеделник преговорите продължиха до 23.30 часа брюкселско време и бяха възобновени във вторник, според дипломати.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща