Водородът може да замени газа, но сметката не изглежда добре!

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2441
article picture alt description

Анализ на Боян Рашев, управляващ партньор на Denkstatt,

автор на sustainability.bg

Климатично-неутралната утопия е на власт във Великобритания - даже в по-голяма степен, отколкото в Брюксел. Политическите обещания за въглеродна неутралност от утре валят от всички страни. Съответно се правят множество проучвания за това как нещата "could" да станат...

Отоплението, както навсякъде другаде, е слонът в стаята - с всяко мръдване троши утопии. Както показват най-новите данни, 85% от жителите на Великобритания се топлят на газ - собствени котли + парно са ги сложили в една графа, защото и топлофикациите са на газ. Малко са на нафта, а съвсем малко - на някаква форма на ползване на ток.

Ясно е, че 100% електрификация от 100% ВЕИ няма как да реши казуса с отоплението... Следващата възможна стъпка е газът да бъзе заменен с водород. Затова и говоренето за водорода изведнъж стана толкова популярно напоследък там, както и в ЕС.

Последното проучване е от Imperial College London. Резултатите се представят така:

"Using hydrogen instead of natural gas for heating could help the UK to achieve net carbon-neutrality by 2050, according to new Imperial research."

Това за повечето медии, активисти и политици е достатъчно. Техният извод е:

"Щом може, значи трябва и ще го направим!"

Обаче има някои подробности, които напълно се неглижират:

1. Проучването казва, че пътят към водородно бъдеще минава през "кафяв" водород (произведен от природен газ и биомаса) и съхранение на отделения при изгарянето му СО2 в подоходящи геоложки структури. Чак в някакво необозримо бъдеще евентуално ще се мине на "зелен" водород от електролиза, захранвана от ВЕИ. Ама не се знае точно кога...

2. Цялата работа с водорода, при всички възможни благоприятни допускания, ще струва около 3 пъти повече, отколкото излиза сметката за природния газ днес.
Например само разходите за съхранение на СО2 се оценяват на около 176 паунда на тон. Затова доставчиците трябвало да получават надбавка от сорта на £20–£53/MWh, докато цените на СО2 квотите достигнат поне £104-£268 на тон, за да стане природният газ по-скъп от водорода.

Нивата на енергийна бедност във Великобритания и днес са сред високите в ЕС - около 10-11% или 3.5 милиона домакинства според най-новите статистики. Какво ли би станало, ако най-голямото перо в сметките се утрои?

А даже не коментирам казуса с безопасността на цялата идея, който всъщност е огромна бариера...

За всеки разумен човек подобни резултати означават, че цялата работа с масовото преминаване от природен газ към водород е лудост и това проучване е поредното доказателство за това. Обаче здравият разум отдавна не е на власт - нито във Великобритания, нито в ЕС.

Новината за проучването можете да намерите на: http://www.imperial.ac.uk/news/205953/hydrogen-based-heating-/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща