Водородният транспорт в Европа ще расте и ще достига 115 млрд. долара годишни приходи през 2040 г., прогнозират от Rethink Energy

Енергетика / Свят
3E news
678
article picture alt description

В Европа през 2040 г. ще има 17 милиона автомобила, работещи с горивни клетки. Сега те са под хиляда. Това става ясно от прогнозата на Rethink Energy за развитието на водороден транспорт в Европа в периода до 2040 година. Тя е базирана на публикуваната неотдавна водородна стратегия на Европейския съюз.

Европа има ясен и надежден план да стане център на глобалната водородна индустрия, тъй като правителствата финансират колективно дейностите, необходими за превръщането й в първата водородна икономика в света, казват авторите на изследването.

Новият водороден транспорт ще расте със средногодишни темпове, надхвърлящи 50 %, достигайки годишни приходи от 115 млрд. долара при това само в Европа към 2040 г. Комулативните приходи се очаква да надхвърлят 850 милиарда долара.

Финансирането за възстановяването от COVID-19 трябва да проправи пътя на голяма част от научноизследователската и развойна дейност, необходима за задвижването на прехода, се казва още в доклада. Отбелязва се, че бързо растящите обеми от водородни програми и съответните финансови ангажименти по отношение на зеления водород означават, че Европа има реален шанс да стане домакин на много големи играчи в един от най-бързо растящите сектори на икономиката. Нито САЩ, нито Китай, които са лидери в областта на възобновяемите източници на енергия няма да се окажат напълно готови за водородна революция.

Авторите смятат, че въпреки че зеленият водород служи също така и за удовлетворяване на растящите потребности на други сектори, такива като топлоснабдяването, съхранението на енергия и промишлеността, именно транспортният сектор заради големите си обеми дава на Европа шанс за бързото развитие на технологичното лидерство заради мащаба на икономиката си.

На първия етап ръст на използваните горивни клетки ще се наблюдава при железопътния транспорт, където вече съществуват икономически аргументи в полза на водорода, но впоследствие основното търсене ще се измести към сектора на автомобилните и товарни превози. Очаква се тежкотоварните камиони с горивни клетки например да се комерсиализират към началото на 2030-те години и да се превърнат в най-големите потребители на водород шест години по-късно – към 2036 г.

Общото търсене на водород през 2030 г. от страна на автомобилния транспорт в Европа ще надхвърля 1350 килотона годишно в сравнение с 2 килотона днес. Пазарът, задвижван от намаляване на разходите и стимулите за декарбонизация ще продължи да се ускорява и търсенето ще нарасне почти 7 пъти и ще достигне 13800 килотона през 2040 година.

Най-голямата част от потреблението ще се пада на водородните тежки камиони, които както се очаква в Европа през 2040 г. ще наброяват 2 милиона. Следващите по обем на търсенето на водород ще станат леките автомобили и по-малките товарни превозни средства, броят, на които ще достигне 5 милиона. Освен това в посочените срокове в ЕС ще има 240 000 водородни автобуса, 9 милиона леки автомобила и  9 600 влака.

Годишните разходи за екологично чист водород за транспортния сектор в Европа през 2040 г. ще достигнат почти 12 милиарда долара, а мрежата ще нарасне до  5000 зарядни станции.

Най-голям се очаква да стане пазарът на горивни клетки. Докато разходите вероятно ще спаднат с 82% с нарастването на производствения капацитет, общият годишен приход на играчите работещи в Европа ще надхвърля 2 млрд. долара.

Авторите стигат до важният извод, че комбинацията на електромобили и транспортни средства на водородни горивни елементи ще доведе до необратима трансформация в сектора на мобилността. Тази радикална и бърза трансформация ще даде шанс на играчите да се отърват от мъртвата хватка на изкопаемите горива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща