Водите на р. Марица са замърсени с торове

Климат / България
3E news
507
article picture alt description

Доказани са високи стойности на нитрати, нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми, спорд резултатите от взетите проби от реката, която се влива в Марица. Това стана ясно по време на брифинг на министрите на здравеопазването и на околната среда.

Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот.

Днес в част от селата около Димитровград водата ще бъде пусната.

Министърът на околната среда Емил Димитров обяви, какво е установено до момента по отношение на замърсяването на реката. "Това, което е намерено не е намерено в изворите, водовземането и водохващането до този момент и това ще е целта и на  РЗИ. Първото, което следим е да няма това, което е намерено в канала, досега не е открито. Казахме, че сме намерили остатъци от торове в тази вода. Кой точно ги е създал тези остатъци, идват от завод, който произвежда торове. Досъдебното производство трябва да установи всичко“, обясни екоминистрът, цитиран от БНТ.

Водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област беше спряно превантивно, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.

Селищата, които останаха на сух режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а днес се очаква нова пратка от 80 хиляди литра:

"След като излязат пробите от тези шест кладенеца, ако те са отрицателни, тоест доказват, че липсва в тях наличие на някакви вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, тоест ако водата е чиста и безопасна,  тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем разрешение тя да бъде използвана само за битови нужди. След като започне използването на водата за битови нужди РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, тези проби ще бъдат изследвани отново, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни по-рано министър Ангелов.

По-рано беше съобщено, че пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

Под ръководството на  районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща