Вицепремиерът Николова: Туристическият бизнес ще получи 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Икономика / България
3E news
271
article picture alt description

Туристическия бизнес ще получи 10 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Знаем, че този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, изчислен от тях на около 155 млн. лв., но ние продължаваме работа по търсене на механизми за подпомагане на най-пострадалия сектор от нашата икономика. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова на съвместен брифинг с министъра на икономиката Лъчезар Богданов и представители на обединение „Бъдеще за туризма“ – Павлина Илиева и Емил Абазов. По-рано през деня беше проведена среща с министър-председателя Бойко Борисов и представители на обединението.

Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и на набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите, каза министър Николова. Тя му благодари за бързата реакция и проведения днес разговор, в който успя да се запознае със актуалната ситуация и искания на бизнеса.

Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, информира вицепремиерът. И уточни, че обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота за предходната 2019 година. Тя уточни още, че се очаква схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията.

За съжаление екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, за това за тях ще се търсят социални мерки, с които да ги подпомогнем работата им, съобщи министърът. По думите й предстои да бъдат проведени разговори с министъра на труда и социалната политика и да се уточнят детайлите относно начините, за предоставянето й.

Министър Николова посочи още, че продължава активно да се търси възможности и за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лв. в многогодишната финансова рамка от последния съвет в ЕС.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че туризмът е един от най-засегнатите сектори на българската икономика и именно поради тази причина се пренасочват 10 млн. лева от оперативната програма към Министерството на туризма, който ще бъде директен бенефициент на средствата. „Няма да има субективизъм, а ще има ясни критерии. Това е пилотна схема, с която предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване“, коментира министър Борисов. И добави, че напълно подкрепя вицепремиера Николова по отношение на търсенето на социални мерки за подкрепа на екскурзоводите.

Представителите на Обединение „Бъдеще за туризма“ благодариха на министър Николова за срещата и че само за седмица успяха да се договорят конкретни решения. Според тях това е малка крачка, която обаче ще помогне на бранша да продължи напред и да се избегнат фалити. От обединението изразиха надежди, че конструктивният диалог с Министерството на туризма ще продължи и занапред, като изказаха благодарността си към министъра на туризма за съдействието и разбирането от нейна страна в помощ на бизнеса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща