В Първи енергоблок на Белоруската АЕЦ успешно завършиха тестовете на системите за безопасност

Енергетика / Технологии
3E news
570
article picture alt description

В Първи енергоблок на Белоруската АЕЦ успешно завърши един от най-важните и отговорни етапи от горещата обкатка на реакторната инсталация – технологичен процес, имитиращ работата на енергоблока. Той включва комплексни изпитания на  технологичните системи за безопасност с имитация на течове от топлоносителя от първия контур и комплексно изпитание на системата за енергоснабдяване за собствени нужди по време на краткотрайни прекъсвания на захранването, в това число и в режим на пълна загуба на захранване на енергоблока.

Белоруската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус бе избран руският проект от новото поколение „3+“, който напълно съответства на международните норми и препоръки за безопасност на Международната агенция по атомната енергия. Главен проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ – АСЕ.
По време на комплексните изпитания е проверено автоматичното стартиране на четирите дизелови генераторни инсталации от системата на аварийното енергоснабдяване и на един дизелгенератор от системата за нормално енергоснабдяване. Проверена е работоспособността на механизмите на аварийните системи на четирите канала за безопасност при непрекъсната работа в продължение на 12 часа.

„Изпитанията преминаха успешно от първия път и без забележки. Критериите за успешността на тестовете, в съответствие с програмите за въвеждане в експлоатация, са постигнати“, отбеляза вицепрезидентът на АСЕ и директор на проекта за изграждане на Белоруската АЕЦ Виталий Полянин.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща