Българската финтех екосистема е най-добрата на Балканите

До 14 март ще се проведе финтех хакатон

Икономика / Технологии
3E news
1040
article picture alt description

България е най-добрата финтех екосистема на Балканите, подчерта Светослав Димитров от Българската финтех асоциация по време на първия ден на финтех хакатона “От нула до финтех”. От 6 до 14 март се провежда финтех хакатон за създаване и развитие на бизнес идея в сферата на финтех.  Организатор на събитието е Българската финтех асоциация (БФА), Факултет по икономика и бизнес администрация на Софийския университет, с подкрепата на Paysafe. 

Според Димитров България съвсем скоро може да се превърне и във водеща във финтех сектора страна в Източна Европа. Ние сме една от първите страни в Европа, които предлагаме отворена среда за развитие на финтех сектора. Страната работи по SandBox, в който ще се тестват финтех бизнес идеите, а хакатонът също работи в тази посока, каза Маринела Петрова, заместник-министър на финансите. В момента се подготвя финансово законодателство за дигитално активните хора.

На европейско ниво финансовото законодателство се променя из основи, коментира и Матиас Левин от Европейската комисия. На първо място се работи всички дигитални идеи и финтех инициативи да могат да се използват навсякъде в Европа, всички европейски страни работят по Sandbox, които да се обединяват и работят в синхрон, каза Левин. Финансовото законодателство се основава на споделянето на информация и на отвореното банкиране, което да се разшири в сферата на инвестициите и застраховането. Но много е важно да се работи за преодоляване на предизвикателствата и рисковете, които се крият в осигуряване на по-сигурна среда за потребителите, подчерта Левин. 

Идва ерата на по-успешните решения и на задълбочените познания за отвореното банкиране. Принципът на отвореното банкиране е в основата на законодателния акт на Европа в тази сфера- PSD2. Така нашите данни може да се споделят между компаниите. Михаел Михайлов от IRIS Solutions съобщи, че до края на другата седмица компанията ще представи новата платформа за достъпна информация openbanking.bg.

През есента ще отворим програмата за AI for business, каза Атанас Георгиев от Стопанския факултет по Икономика и бизнес администрация към Софийския университет. Факултетът работи изключително тясно с бизнеса и Българската финтех асоциация. В понеделник организира онлайн среща с представители на Европейската инвестиционна банка.
Основната цел на хакатона е да помогне за развитието на идеите и бизнес плановете на финтех в България чрез поредица от семинари и менторство от най-добрите в областта на маркетинга, продажбите, правото, технологиите и инвестициите във финтех. Участниците ще могат да създават и разработват чисто нови решения, да ги тестват с „фиктивни данни“ и да решават реални случаи. Най-добрите идеи ще бъдат награждавани и стимулирани да бъдат реализирани на пазара
Събитието е безплатно и приветства всички, които се интересуват от развитието на проекти за цифрово финансиране

По време на процеса на оценяване в последния ден на събитието - 14 март ще има конференция, в която говорителите ще присъстват физически в студио, от което ще предаваме на живо. Темите на конференцията ще бъдат бъдещето на Fintech с дискусии за Brexit и неговото въздействие върху цифровите финансови услуги, предоставяни в ЕС. Инициативата „От нула до финтех“ е широко подкрепена от академични институции и организации, сред които Техническият университет - София, Факултет по математика и информатика в Софийския университет, Академия Telerik, SoftUni, както и от няколко ИТ общности като Data Science Общество България и кодиращи момичета - България.

Повече за хакатона и неговата програма може да научите ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща