България може да получи 15 млрд. евро от Фонда за възстановяване

Икономика / България
3E news
781
article picture alt description

България няма да внесе повече отколкото ще вземе от Фонда за възстановяване на Европейския съюз, който ще бъде създаден. В това беше категоричен евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков в интервю пред bTV. Той съобщи, че по всяка вероятност страната ни ще може да изтегли 15 милиарда евро и да върне 3 милиарда евро от тях.

Предвижда се бъдещият общ бюджет да съдържа фонд за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Няма шанс да внасяме повече, отколкото получаваме по Европейският фонд за възстановяване, каза още той.

За пръв път в историята ЕС тегли заем от 750 млрд. евро за подпомагане на страните след кризата с коронавируса, обясни Новаков. Освен това се очаква от европейския бюджет да получим с 10% повече, отколкото сме получавали, добави евродепутатът. Тези заеми ще се изплашат до 2060 г., като е важно да помислим за внуците си и те да не остана вечните длъжници, добави той. Новаков уточни, че 500 млрд. ще са грантове, безвъзмездно финансиране за фирми, хора, региони, общини, кметове  и т.н. А 250 млрд. евро ще са заеми и колко ще се получава ще се преценява от потребности на страните членки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща