България е втора в ЕС по дял на екологичните данъци

9.8% от всички данъци и такси у нас са свързани с околната среда, показват данните на „Евростат“ по окончателни стойности за 2018 година

Климат / Анализи / Интервюта
3E news
1461
article picture alt description

България заема второ място в Европейския съюз (ЕС) по дял на таксите и данъците, свързани с околната среда (9.8%), от общите приходи от данъци и такси за 2018 г., сочат данните на европейската статистическа служба „Евростат“. Преди нас е само Латвия (10.9%), а непосредствено след нас е Гърция (9.5%). С най-нисък дял са Люксембург (4.4%), Германия (4.5%) и Швеция (4.8%).

При страните извън ЕС делът на екологичните такси и данъци във Великобритания е 7%, докато в Швейцария и Норвегия той достига съответно 6.2 на сто и 5.5 на сто.

Приходите от екологични данъци* в Европейския съюз (ЕС) възлизат на 324.636 милиарда евро, което представлява номинално увеличение с 2.7% спрямо предходната 2017 година (при отчетени 316.023 млрд. евро) и с 30.3% по-високо от 2009 г. (при отчетени 249.054 млрд. евро). Стойността за 2018 г. представлява 2.4% от брутния вътрешен продукт на ЕС (БВП) и 6.0% от общите приходи на ЕС от всички данъци и социални вноски (TSC).

За България размерът на приходите от екологични данъци и такси през 2018 г. достигат 1.648 млрд. евро спрямо 1.510 млрд. евро през 2017 г. или нарастване с 8.5%, и увеличение с 55.2% спрямо 2009 г., когато са отчетени 1.062 млрд. евро.

Нарастване на приходите от екологични данъци в България и дял от всички данъци

** в млн. евро
*** дял от всички приходи от данъци и такси за съответната година, в проценти

Екологичните данъци се формират от четири категории (енергийни, транспортни, върху замърсяването и върху ресурсите), като най-голям дял в ЕС (77.7%) заемат енергийните данъци, следвани от транспортните (19.1%) и от данъци върху замърсяването и ресурсите (общо 3.3%).

От общите приходи от екологични данъци през 2018 година, възлизащи както вече отбелязахме на 324 637 милиона евро:

- за енергийните общата сума е 252 110 млн. евро, което представлява 1.9% от БВП на ЕС-27 и 4.7% от общите приходи от всички данъци и социални вноски (TSC);

- за транспортните общата сума е 61 878 млн. евро, което представлява 0.5% от БВП на ЕС-27 и 1.2% от TSC;

- за данъци върху замърсяването и ресурсите общата сума е 10 649 млн. евро, което представлява 0.1% от БВП на ЕС и 0.2% от TSC.

През 2017 г., последната с окончателни данни, данъчната тежест при видовете данъкоплатци варира според категорията данък върху околната среда, като най-голяма е тежест на домакинствата (52.7%), преди фирмите (44.9%) и чужденците (2.0%).

% от екологичния данък от съответния данъкоплатец

Забележка: Сборът на дяловете на трите вида данъкоплатци не е 100, заради дължимите, но невнесени данъци.

*Справка в базата данни на НСИ показва, че основните 4 категории екологични данъци, за които се докладват данни са:

- Енергийни данъци: Групата включва данъците върху енергийни продукти използвани както за транспортни, така и за стационарни цели. Най-важните енергийни продукти за транспортни цели са петролът и дизелът. Енергийните продукти за стационарна употреба включват петролните горива, природен газ, въглища и електричество. Данъците върху въглеродния двуокис (CO2) също са включени в тази категория. Като данъчна база за емисиите на въглеродния двуокис (CO2) се използват приходите от издаването на разрешителни за емисии по Европейска схема за търговия с емисии на парникови газове, регистрирани като данъци в национални сметки.

- Транспортни данъци: Свързани със собствеността върху и използването на моторни превозни средства, плюс данъците върху друго транспортно оборудване (напр. самолети) и услугите, свързани с транспорта, пътни данъци. Транспортните данъци могат да бъдат еднократни, свързани с вноса или с продажбата на оборудването или повтарящи се данъци, като напр. годишният пътен данък. Данъците върху петрола, дизеловото гориво и другите траспортни горива се включват в към енергийните данъци.

- Данъци върху замърсяването: Те са върху измерените или изчислени емисии във въздуха и във водата, управлението на отпадъците и шума.

- Данъци върху ресурсите: Включват се данъци свързани с водовземането, лов и риболов, добива на кариерни материали (чакъл и пясък) и други природни ресурси, за стопански риболов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща