Булгартрансгаз и Трансгаз няма да стартират проект за добавен капацитет в посока от България към Румъния

Енергетика / България
3E news
651
article picture alt description

За момента няма да бъде предприет проект за добавен капацитет в посока от България към Румъния. Това е основното заключение от съвместния доклад на газопреносните оператори „Булгартрансгаз“ и „“Трансгаз“ за оценка на търсенето на добавен капацитет между двете страни.

Според заключението  резервирането и реалното ползване на капацитет за посоката от България към Румъния са с низходящ тренд и още не са достигнали до прогнозите на газопреносните оператори.

След преглед на получените необвързващи индикативни заявки за добавен капацитет по точки на междусистемно свързване, за IP Негру Вода 1/Кардами VIP Негру Вода 2,3/Кардам се идентифицира по-голямо търсене от съществуващия капацитет в посока от България към Румъния.

Следва да се отбележи, че въпреки общото индикирано търсене на капацитет в посока от България към Румъния в размер на 212 022 602 kWh/d и предлагания капацитет от двата оператора TSOs през януари 2020 г. в размер на 168 933 856 kWh/d –капацитет, който беше изцяло резервиран, реалното му ниво на използване беше по-ниско в сравнение с резервираното (номинациите представляваха 0.6 % от резервираното, а физически беше регистриран само в 6 дни на максимално ниво 4.4% от резервирания капацитет).Освен това, през февруари 2020 г. общият предлаган капацитет в посока от България към Румъния беше на същото ниво като за януари 2020г.(168 933 856 kWh/d), но резервираният капацитет беше на много ниско ниво, а именно 1 255 769 kWh/d, което представлява по-малко от 1% от предлаганото (0.74%) и към момента на изготвяне на доклада не е регистрирано търсене на капацитет на дневна база в посока от България към Румъния.

Тези аспекти сочат, че резервирането и реалното ползване на капацитет за посоката от България към Румъния имат низходящ тренд и не са достигнали общите индикирани неангажиращи прогнози за търсене на капацитет, получени от двата мрежови ползвателя. В периода между получаване на необвързващите прогнози за търсене на капацитет и изготвянето на настоящия доклад "Булгартрансгаз" и "Трансгаз" са предприели действия и са осигурили значителен технически капацитет в посока от България към Румъния, който покрива съществена част от индикираното търсене. Въз основа на изложеното по-горе двата оператора стигнаха до заключението, че за момента няма да бъде предприет проект за добавен капацитет“, се казва в доклада на „Булгартрансгаз“.

В същото време се уточнява, че може се стартира нова оценка на пазарното търсене веднага след започването на ежегодния търг за годишен капацитет през юли 2020 г. при наличие на търсене над сега съществуващия.

Точките на междусистемно свързване между България и Румъния са три. Припомняме, че в публикуваният за обсъждане Десетгодишен план за развитие на мрежите на „Булгартрансгаз“ се уточнява, че: „Интерконекторът България-Румъния (IBR) е въведен в експлоатация в края на 2016 г. След модернизация на румънската мрежа и актуализиране на IA, считано от 01.11.2019 г., капацитетът на IP Русе/Гюргево (точката за свързване б.р.) в посока от България към Румъния e повишен до 26.4 GWh/d, а от Румъния към България – до 26.8 GWh/d “.

“В рамките на инициативата CESEC беше подписан Меморандум между операторите на газопреносни системи на Гърция, България, Румъния, Украйна и Молдова, за изпълнение на концепцията за реверсиране на Трансбалканския газопровод. Тя включва предлагане на капацитетни продукти по Трансбалканския газопровод в реверсивна посока, които са предложени за резервиране от 01.01.2020 г. като стандартни краткосрочни продукти, а от 01.10.2020 г. – като годишни продукти.

Капацитетът на IP Негру Вода 1/Кардам за пренос на газ от България към Румъния e 168.9 GWh/d за периода 01.01-01.10.2020 г. и 121.4 GWh/d след 01.10.2020г.“

Пълният Доклад за оценка на търсенето на добавен капацитет между Румъния и България е публикуван на сайта на “Булгартрансгаз” и може да бъде намерен на:https://www.bulgartransgaz.bg/files/useruploads/files/amd/BG_RO_DAR%20BG.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща