Брюксел одобри стратегиите за чист водород и интеграцията на енергийните системи

Енергетика / Свят
3E news
2410
article picture alt description

За да стане неутрална по отношение на климата до 2050 г., Европа трябва да трансформира енергийната си система. Именно енергетиката представлява 75% от емисиите на парникови газове в ЕС. Приетите днес стратегиите на ЕС за интеграция на енергийни системи и водород ще проправят пътя към по-ефективен и взаимосвързан енергиен сектор, движен от двойните цели за по-чиста планета и по-силна икономика.

Двете стратегии представляват нова програма за инвестиции в чиста енергия, в съответствие с пакета за възстановяване на ЕС “Следващо поколение“ и Европейската Зелена сделка.

Планираните инвестиции имат потенциал да стимулират икономическото възстановяване от коронавирусната криза. Те създават европейски работни места и повишават нашето лидерство и конкурентоспособност в стратегическите индустрии, които са от решаващо значение за устойчивостта на Европа.

Интеграция на енергийните системи

Стратегията на ЕС за интеграция на енергийните системи ще осигури рамката за прехода към зелена енергия.

Настоящият модел, при който потреблението на енергия в транспорта, промишлеността, газа и сградите се случва по отделен начин - всеки с отделни вериги на стойност, правила, инфраструктура, планиране и операции – не може да осигури климатична неутралност по икономически ефективен начин. Променящите се разходи за иновативни решения трябва да бъдат интегрирани в начина, по който се управлява енергийна система. Трябва да се създадат нови връзки между секторите и да се използва технологичният напредък.

Интеграцията на енергийната система означава, че системата се планира и работи като цяло, свързвайки различни енергийни носители, инфраструктури и сектори на потреблението. Тази свързана и гъвкава система ще бъде по-ефективна и ще намали разходите за обществото.

Например, това означава система, при която електричеството, което захранва автомобилите на Европа, може да идва от слънчевите панели на нашите покриви, докато сградите ни се затоплят с топлина от близката фабрика, а фабриката се захранва с чист водород, произведен от офшорна вятърна централа.

В тази стратегия има три основни стълба:

  1. Първо, по-„кръгова“ енергийна система с енергийна ефективност в основата си. Стратегията ще определи конкретни действия за прилагане на принципа на „енергийна ефективност на първо място“ на практика и за по-ефективно използване на местните енергийни източници в нашите сгради или общности. Съществува значителен потенциал при повторната употреба на отпадъчната топлина от индустриални обекти, центрове за данни или други източници и енергия, произведена от биологични отпадъци или в пречиствателни станции за отпадни води. Планът за обновяване на сградите (Renovation Wave) ще бъде важна част от тези реформи.
  1. Второ, по-голяма пряка електрификация на секторите, използващи различни видове енергия за своите нужди в момента. Тъй като енергийният сектор има най-висок дял на възобновяемите енергийни източници, все по-често трябва да използваме електричество, когато е възможно: например за термопомпи в сгради, електрически превозни средства в транспорта или електрически пещи в определени индустриални отрасли. Мрежа от милиони точки за зареждане на електрически превозни средства ще бъде сред видимите резултати, заедно с разширяването на мощностите на слънчевата и вятърната енергия.
     
  2. За секторите, където електрификацията е трудна, стратегията насърчава чисти горива, включително възобновяем водород и устойчиви биогорива и биогаз. Комисията ще предложи нова система за класификация и сертифициране на възобновяеми и нисковъглеродни горива.

Стратегията предвижда 38 действия за създаване на по-интегрирана енергийна система. Те включват преразглеждане на съществуващото законодателство, финансова подкрепа, изследвания и внедряване на нови технологии и цифрови инструменти, насоки към държавите-членки относно фискалните мерки и постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, реформа на управлението на пазара и планиране на инфраструктурата и подобрена информация за потребителите.

Анализът на съществуващите бариери в тези области ще информира нашите конкретни предложения, например преразглеждането на регламента за TEN-E до края на 2020 г. или преразглеждането на директивата за енергийно данъчно облагане и регулаторната рамка на пазара на газ през 2021 г.

Водородна стратегия

В интегрирана енергийна система водородът може да подкрепи декарбонизацията на промишлеността, транспорта, производството на електроенергия и сградите в цяла Европа.

Стратегията на ЕС за водорода се занимава с това как да превърне този потенциал в реалност чрез инвестиции, регулиране, създаване на пазара и изследвания и иновации. Водородът може да захранва сектори, които не са подходящи за електрификация и осигуряват съхранение за балансиране на променливите потоци от възобновяема енергия, но това може да бъде постигнато само с координирани действия между публичния и частния сектор на равнище ЕС. Приоритетът е да се разработи възобновяем водород, произвеждан, използвайки главно вятърна и слънчева енергия.

В краткосрочен и средносрочен план обаче са необходими други форми на водород с ниско съдържание на въглерод, за да се намалят бързо емисиите и да се подпомогне развитието на жизнеспособен пазар.

Този постепенен преход ще изисква поетапен подход:

  1. От 2020 г. до 2024 г. ще се подкрепи инсталирането на най-малко 6 гигавата възобновяеми водородни електролизатори в ЕС и производството на до един милион тона възобновяем водород.
  1. От 2025 до 2030 г. водородът трябва да се превърне в неразделна част от нашата интегрирана енергийна система с поне 40 гигавата възобновяеми водородни електролизатори и производството на до десет милиона тона възобновяем водород в ЕС.
  2. От 2030 до 2050 г. възобновяемите водородни технологии трябва да достигнат зрялост и да бъдат внедрени в голям мащаб във всички трудни за декарбонизиране сектори.

За да спомогне за изпълнението на тази стратегия, днес Европейската комисия създава Европейския Алианс за чист водород с лидери в индустрията, гражданското общество, националните и регионалните министри и Европейската инвестиционна банка.

Алиансът ще изгради инвестиционна пътна карта за мащабирано производство и ще подкрепи търсенето на чист водород в ЕС.

За да насочи подкрепа към най-чистите налични технологии, Комисията ще работи за въвеждане на общи стандарти, терминология и сертифициране, основаващи се на въглеродни емисии от жизнения цикъл, закрепени в съществуващото законодателство за климата и енергетиката, и в съответствие с таксономията на ЕС за устойчиви инвестиции.

Комисията ще предложи политически и регулаторни мерки за създаване на сигурност на инвеститорите, улеснения при преминаването към водород, насърчаване на необходимата инфраструктура и логистични мрежи, адаптиране на инструментите за планиране на инфраструктурата и подпомагане на инвестициите, по-специално чрез плана за възстановяване на ЕС „Следващо поколение“.

Стратегиите, приети днес, ще засилят Европейската Зелена сделка и зеленото възстановяване и ще ни поставят твърдо по пътя на декарбонизиране на нашата икономика до 2050 г. Новата водородна икономика може да бъде двигател за растеж, който да помогне за преодоляване на икономическите щети, причинени от COVID-19.

Развивайки и разгръщайки веригата при производството на чист водород, Европа ще стане глобален предводител и ще запази лидерството си в чистите технологии. ", заяви днес изпълнителният заместник-председател, отговаряш за Европейския Зелен пакт Франс Тимерманс.

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви: „Предвид обстоятелството, че 75% от емисиите на парникови газове в ЕС се дължат на производството и потреблението на енергия, имаме нужда от смяна на модела, за  да постигнем целите си за 2030 и 2050г.Енергийната система на ЕС трябва да бъде по-тясно интегрирана, по-гъвкава и способна да поеме най-чистите и икономически най-ефективните решения. Водородът ще играе ключова роля в това отношение, тъй като намаляващите цени на енергията от възобновяемиизточници и непрекъснатите иновации го превръщат в жизнеспособно решение за неутрална по отношение на климата икономика.“

„Стартиралият днес Европейския алианс за чист водород ще насочва инвестициите към производството на водород. Той ще разработи поредица от конкретни проекти в подкрепа на усилията за декарбонизация на европейските енергоемки отрасли, например стоманодобива и химическата промишленост. Алиансът е стратегически важен за амбициите, залегнали в Европейския зелен пакт и устойчивостта на нашата промишленост“, обясни и комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща