Британските депутати одобриха поправка, задължаваща премиера да иска отлагане на Brexit

Икономика / Свят
3E news
744
article picture alt description


Британските депутати в събота одобриха поправката на колегата си Оливър Летуин, задължаваща премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на Brexit за по-късен срок.

Поправката е своего рода „застраховка“ за противниците на „твърд Brexit” - тя задържа подкрепата на депутати по споразумението дотогава, докато не бъде приет съответстващ закон и не бъде изключена напълно  вероятността за излизане от ЕС без споразумение. Приетата поправка е свързана с опасения, че неочакван обрат на събитията може да попречи за цивилизовано излизане на Великобритания о ЕС и страната просто "да изпадне" от обединението на 31 октомври, съобщават международните агенции.

Поправката беше одобрена от 322 депутати, а срещу нея гласуваха 306 депутати. Тя цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Brexit, договорено между Борис Джонсън и ЕС.

Според приетата поправка, независимо данните от днешното гласуване по новия вариант за споразумение с ЕС трябва до 23.00 часа Джонсън трябваше да поиска отлагане на Brexit, става ясно от по-ранните съобщения на международните агенции. По-късно обаче агенция Ройтерс съобщи, че британските депутати ще дебатират и гласуват в понеделник дали да одобрят сделката, договорена от премиера Борис Джонсън с ЕС за Brexit. Това съобщи лидерът на Камарата на общините на британския парламент Джейкъб Рийс-Мог, уточнява агенцията.

Междувременно в Лондон се проведе протест, в който, както съобщава ТАСС, позовавайки се на организаторите са участвали над един милион души.

Агенциите обръщат внимание на думите на премиера на Великобритания за решимостта за Brexit на 31 октомври, както и че нова отсрочка ще е лоша както за страната, така и за ЕС.

За ново удължаване на срока за излизането на Великобритания от ЕС ще е необходимо пълно съгласие на всички 27 страни членки става ясно от коментар на  ирландският премиер  Лио Варадкар в Twitter.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща