Боян Чуков: Когато глобалните фактори се сблъскват, васалите в България започват да се конфронтират помежду си

Интервю на Цоня Събчева с международния анализатор и експерт по сигурността, за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1275
article picture alt description

Водещ: Над 6 милиона души по света са заразени с новия коронавирус от началото на пандемията. Човечеството остава в глобална криза, а политическото напрежение се раздира между националистическата изолация и глобалната солидарност. Както самата епидемия, така и произтичащата от нея икономическа криза са глобални проблеми, а от решението им зависи как ще изглежда светът след Ковид-19. За света след коронавируса разговаряме с анализатора Боян Чуков. Г-н Чуков, какво е въздействието на пандемията и предизвиканият от нея страх върху глобалните системи? Как се променят отношенията върху картата на света?

Боян Чуков: Според мен, Ковид-19 послужи като катализатор. Всички противоречия, които по една или друга причина бяха по-приглушени, сега Ковид-19 ги изкристализира и ги направи изключително остри. Така че виждаме, че навсякъде по света конфликтите се разгарят, като най-тежка е ситуацията и я наблюдаваме в момента в САЩ, където, подчертавам обаче, Ковид-19 е само катализатор и в никакъв случай не е основна причина за това, което се случва в САЩ.

Водещ: Защо САЩ изведнъж изпаднаха в състояние близо до гражданската война?

Боян Чуков: Първо, бих искал да напомня, че доста анализатори и експерти предвиждаха, че в САЩ ще имаме ситуация, която наблюдаваме в момента. Тогава те бяха наричани „конспиролози“ и „хора, които нищо не разбират“. В момента в САЩ наблюдаваме две противоборстващи сили и при демократите, и при републиканците. Кризата с Ковид-19 изостри обстановката в САЩ с приближаването на изборите и двете страни разбраха, че повече няма какво да чакат и се вкопчиха в смъртна схватка една с друга. Бих искал да обърна вашето внимание, че сега като следим глобалните медии, на практика наблюдаваме прожектирането на два различни филма върху един и същи екран в САЩ. Тоест, обясненията са коренно различни в зависимост от това, кой ги прави и за коя страна играе. Това, което наблюдаваме в САЩ, в никакъв случай не е само социален конфликт, тъй като тълпите, които разграбват магазините и чупят витрините, чупят включително и магазини за електроника и предмети, които не са хранителни стоки. Това е първото. Второто което е, и двете страни – и демократите, и републиканците разбраха, че 80% от населението на САЩ вече е решило за кого ще гласува, и само 20% от него се колебае. И в момента върви битка точно за тези 20%. Още един много важен момент – това, което се случва в САШ, вече доста анализатори го определят като нещо подобно на това, което наблюдавахме в Украйна когато беше извършен превратът срещу Янукович. В САЩ само на пръв поглед се забелязва спонтанност, на практика има доста добра организация. И ако се погледне много внимателно, къде са най-големите сблъсъци, ще се види, че това са в тези щати, където управляващи са демократите. Както и ако погледнете много внимателно и се направи класификация, кои щати в момента имат най-големи поражения с Ковид-19, отново ще видим, че при републиканците, управляващите са далеч по-малко, докато при демократите се многократно по-големи.

Водещ: Г-н Чуков, бързам да ви попитам – ако в ситуацията в Украйна с Янукович водеща роля, провокираща събитията там изигра Русия, коя е водещата роля в САЩ?

Боян Чуков: Не. В Украйна превратът, който беше направен в Киев, Русия нямаше нищо общо в случая. Там всичко това беше извършено от външни специални служби, и абсолютно същите специални служби в момента работят срещу Доналд Тръмп. Доналд Тръмп не е овладял всички американски институции, включително и силовите такива. Доналд Тръмп разчита най-вече на Военноморското разузнаване и морските пехотинци. Както виждате, от САЩ извира една вълна от дезинформация. Скоро четох някъде, че го обвиняват, че Националната гвардия я е повикал Доналд Тръмп и я е накарал да смаже протестиращите. Той и да иска, не може да го направи това, тъй като Националната гвардия като отиде в някой щат, тя е под ръководството на губернатора. И когато на кмета на Ню Йорк дъщеря му участва във вандалските изпълнения, виждаме, че всъщност имаме една доста добра организация. Знаем, че беше запалена една църква на площад „Лафайет“ – „Св. Йоан“, която е на 300 м от Белия дом, вече се получи информация, че провокатори са плащали на чернокожи младежи, които да я запалят. Това го наблюдаваме – Цветните революции, които бяха извършени в света, тази технология до съвършенство в момента я виждаме в САЩ. И както разбираме в последно време тази приказка, че САЩ не може да има Цветна революция, защото няма американско посолство там, се оказа последният развенчан мит. Напротив, битката в САЩ се води по абсолютно същите технологии, които бяха в последните 10-15 години по света, когато трябваше да се сменя режимът. В случая се цели свалянето на Доналд Тръмп или по-точно той де не успее да спечели изборите в САЩ. Сега се говори, че това са расови вълнения, защото имаме там жертва, която беше убита от полицаи. Но ако погледнем историята назад, по времето на Джордж Буш-старши, Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и особено Барак Обама, има десетки убити цветнокожи. Например давам ви пример при Бил Клинтън Амаду Диало е застрелян с 41 патрона. И тогава нямаше такива събития, каквито има сега. Просто ситуацията е такава.

Водещ: А защо сега има такива събития? Защо се насочват сега към републиканец, а не по-рано към демократ?

Боян Чуков: В момента имаме чудовищна битка, тъй като имаме пренареждане на финансовата мозайка в целия свят. Доларът губи своята доминираща ситуация. Той престава да бъде резервна валута. И в момента започва финансовият капитал по света да губи своите позиции. Интересите на капитала, банковият особено транснационалният се защитава от демократите. Промишлениците стоят зад Доналд Тръмп. И понеже тази икономическа схема, в която се въртеше светът, престава да работи, трябва да се направи нещо ново. Светът се разваля и ще бъде построен наново.

Водещ: Нервите ли си изпусна американският президент когато се обърна към губернаторите: „Потушете протестите“?

Боян Чуков: Значи първо, аз съм категорично против това, че Доналд Тръмп си изпуснал нервите, бил клоун, че нищо не разбирал и т.н. Ако си спомняте, него го започнаха още с влизането му в длъжност. Ако си спомняте, че е човекът агент на Путин – това се оказа, че е абсолютна измама. Всичките тези приказки, че той не разбира, какво става в САЩ и е абсолютен аматьор, са абсолютна лъжа. Спомняте си и около неговите съветници, които една част от тях изгърмяха, тъй като бяха оклеветени в медиите, сега след 2-3 години се оказа, че всичко това е било измислица. Давам за пример генерал Флин, който беше негов съветник по национална сигурност. Така че той много добре се ориентира в ситуацията, просто враговете му в случая разполагат с почти цялата медийна палитра, която е в САЩ, защото е публична. Така или иначе освен „Фокс нюз“, имам предвид този телевизионен канал, никой не е на страната на Доналд Тръмп. Вие виждате, че стига дотам, и „Туитър“, където той пише, общува с публиката, започнаха да го коригират и започнаха да правят забележки на това, което той пише. Което означава, че те взимат страна. Напротив, в Силиконовата долина в днешния брой на изданието „Атлантико“ се пише, че има цял план как да бъде свален Доналд Тръмп, използвайки социалните мрежи, които работят на практика една голяма част от тях срещу него. Така че играта е изключително нечестна от страна на противниците на Доналд Тръмп.

Водещ: Какво ще спечели банковият капитал в битката срещу промишления? И какъв е залогът? И ако е президентското място – то какво финансовият капитал ще спечели от него?

Боян Чуков: Залогът, в случая битката върви за овладяване на институциите в САЩ и на международните институции по принцип, които ги познаваме, като ООН, като Световната здравна организация и т.н. Доналд Тръмп поради това, че в момента няма ресурс да овладее тези институции, той предпочита да ги разруши и след това да започне да ги гради наново. Естествено, че неговите противници искат да запазят статуквото, ама статуквото не може да се запази поради простата причина, че повече с печатане на долари, които нямат никаква стойност, светът не може да продължи да съществува.
Водещ: Можем ли да кажем, че в някакъв момент държавата ще се завърне? Как ще приключи този конфликт? Защото той трябва да приключи, там няма да има реми.
Боян Чуков: Първо, аз не съм убеден, че след известно време, имам предвид 10-15-20 години държавите ще бъдат същите, каквито ги наблюдаваме в момента. Някои държави може би ще се разпаднат, други няма да се разпаднат, ще се укрепят, но във всички случаи светът ще върви към парарегиони, тоест, ще имаме локална глобализация. Тоест, определени региони ще имат своя собствена валута, ще имат своя собствена промишлена интеграция. И битката между големите фактори, такива, каквито са САЩ, Китай и Русия, също битката е очевидна, тъй като всяка една от тях се старае да контролира определен регион и с определена численост на населението. Тъй като един такъв регион, за да може да съществува, той трябва да има минимум 300 милиона население, а най-добре е да бъдат 500 и повече.

Водещ: Къде е Европейският съюз в този пъзел?

Боян Чуков: Европейският съюз в момента също се бори за своето място под слънцето. И най-вече Германия, тъй като колкото и да се опитваме да говорим, че Европейският съюз е от 27 страни-членки, на практика лидер е Германия, и Германия не желае това ново преразпределение на света да отиде отново и да се завърти около САЩ за сметка на нейната икономика. И оттук е големият сблъсък между г-жа Меркел и Доналд Тръмп по отношение „Северния поток“ № 2, тъй като знаете, че германците са предупредили американците, че ако те продължават да стопират тръбопроводите, които идват от Русия, те ще увеличат митото, което слагат върху американския шистов газ. Въпросът е, че всеки се опитва да оцелее. Засега Европейският съюз не може да се похвали с изключително добре избистрена стратегия, тъй като вътре в самия него виждаме, че има различни интереси: Северна срещу Южна Европа, Западна срещу Източна Европа, тъй като да не забравяме, че САЩ имат огромно влияние върху Източна Европа и не чак такова върху Западна Европа. Така че в Европейския съюз в момента се наблюдават колкото и да ни е неприятно, тъй като ние сме членове на Европейския съюз, пукнатини, които най-вероятно ще се задълбочат.

Водещ: Г-н Чуков, проследявайки ситуацията и у нас с възникнали колизии и многопластови сюжети, които се настъпват, преплитат и т.н., и в някакъв момент създават отделни модели, сякаш нямащи нищо общо с населението, което съзерцава като публика, и тук, у нас ли се развихря това разместване на пластовете подобно на САЩ, само че с друг мащаб и, разбира се, с други средства?

Боян Чуков: Естествено. Това, което се случва в България, е в резултат на това, което се случва в света. Разбира се, ние в повечето случаи си имаме някакви наши местни обяснения, вътрешнополитически битки, схватки, антагонизъм между определени личности, но на практика ако се вгледаме внимателно, и особено ако разполагаме с повече информация, всеки експерт ще забележи, че пукнатините, които се появяват в този свят, в който живеехме днес, те са същите пукнатини, които се появяват и в българското общество. И ние ги наблюдаваме, особено в последно време много явно. И в България също има конфронтация между тези, които са на страната на Доналд Тръмп, и тези, които са на страната на демократите – това също е очевидно и в политическата панорама на България. Така че ние не сме отделени от този свят. И в България също се наблюдават процеси, подобни на тези, които се наблюдават в целия свят.

Водещ: Но в България сякаш текат и други процеси между различните видове капитал – между капитала, създаден след 10 ноември, и капитала, създаден през последните години. И тази битка между двата капитала хич не отговаря на банковия срещу промишления в САЩ, не намирате ли?

Боян Чуков: Българският капитал не може да се похвали с такива обеми, каквито има в глобалните фактори, така че нашият капитал, нашите олигарси, те са компрадори. Те във всички случаи зависят от външен фактор. Така че това кой е бил създаден 90-те години и кой по-късно, въпросът е в коя орбита са. И когато глобалните фактори се сблъскват, то тогава васалите, които са в България, включително и в икономическия сектор, започват помежду си да се конфронтират.

Водещ: Тоест, ние наблюдаваме вътрешно разцепление и реорганизация на компрадорския капитал, така ли?

Боян Чуков: Точно така. В зависимост от това кой стои зад неговия гръб – гръб става дума от глобалните фактори от света, тъй като този български капитал, тъй като той няма тази мощ и той не може да бъде самостоятелен така, както една транснационална банкова мрежа или…

Водещ: Корпорация.

Боян Чуков: … национална корпорация, те съответно са част от нещо друго голямо, към което участват и са част от него.

Водещ: И ние на света какво огледало сме – криво или нормално?

Боян Чуков: Не, на практика ние не сме криво огледало. България съвсем точно отразява това, което се случва в света. Ние не правим изключение. Същите процеси се наблюдават и в другите балкански страни. Включително и даже в такава страна, като Турция, която има регионален геополитически потенциал и е далеч по-мощна икономически отколкото България. Просто в това отношение границите, поне до този момент нямат ограничение по отношение на капитала или на транснационалните корпорации.

Водещ: Може ли да се прогнозира, кога ще свърши този процес?

Боян Чуков: Първо, трябва да видим, какво ще се случи през ноември на изборите в САЩ. Както виждате, същата динамика, същото противопоставяне, за което по-малко говорим в България, имаме в Китай, имаме и в Русия. Да речем, в началото на годината много анализатори твърдят, а и в руските медии излязоха материали, в които се казва, че в Русия е предотвратен преврат. Тоест, това, което в момента се случва в САЩ. Си Дзинпин успя да се усети по-рано и успя също да предотврати същите проблеми, които има в момента Доналд Тръмп, и ги имаше преди няколко месеца Владимир Путин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща