Богатите все още обичат акциите, но слабост са им недвижимите имоти

Офлайн магазините са обречени, а облигациите вече не са интересни за членове на елитния клуб на мултимилионерите Tiger 21

Икономика / България
3E news
594
article picture alt description

Някои смятат, че фондовият пазар е надценен, други виждат навсякъде балони, но две трети (65%) от членовете на елитния клуб на мултимилионери Tiger 21* очакват по-нататъшен ръст на борсовите индекси тази година. Те държат 24% от инвестиционния си портфейл в акции.

Недвижимите имоти, обаче, имат най-голямо тегло (27%). Тези инвеститори винаги искат да знаят „какво се е променило на пазара на недвижими имоти, кое има временен характер и кое е с по-продължителен ефект“, казва основателят на клуба Майкъл Зоненфелд пред Bloomberg.

По неговите думи, индустриалните недвижими имоти са най-популярни, особено дистрибуторските центрове, които са основен компонент от веригата за доставки на онлайн търговците.

Популярни са и инвестициите в жилища за работната сила, в каквито често се превръщат хотелите с ограничено обслужване. Такива имоти, разположени около градовете, са предназначен за наематели със стабилна работа и печалба от около 50 000 долара годишно.

„Много е важно компаниите, които навлизат в нови региони, да имат достатъчно жилища за работниците, които планират да наемат“, обяснява Зоненфелд.

На въпрос: Как определяте двете най-обсъждани теми напоследък: SPAC** и криптовалутите?, Зоненфелд отговаря: "Много, много, много популярни. Току-що говорих по телефона с наш член, който планира да стартира криптовалутен фонд. Той вярва, че сме само в ранните етапи на криптовалутната революция и по-специално блокчейн."

Хедж фондовете са загубили своята привлекателност в очите на мултимилионерите: днес членовете на Tiger 21 държат само 3% от капитала си в такива активи, докато преди десет години техният дял е между 7 и 9%.

Подобна е ситуацията и при облигациите: в тях членовете на клуба държат 7% ат инвестиционния си портфейл, което е най-ниската стойност през последното десетилетие.

Делът на парите по сметка в инвестиционните им портфейли обикновено са 13%, но в разгара на пандемията на коронавируса този дял достига безпрецедентните 19%.

*В Tiger 21 членуват около 850 инвестори (предприемачи, борсови посредници, мениджъри на компании) с богатство над 100 милиона долара. Негов основател е Майкъл Зоненфелдт. Членовете се срещат на групи от 15 човека по целия свят, обсъждат инвестиционните възможности и дискутират дали правилно са структурирали инвестииционните си портфейли. С най-голяма популярност от акциите са книжата на Apple и дружи големи технологични компании, като Nvidia и Tesla, каза преди време пред Bloomberg основателят на клуба.

** Компанията SPAC e създадена специално за сливане с друга частна компания, която желае да стане публична, без да премине през IPO. SPAC позволяват на дребните инвеститори да осъществяват преки инвестиции в обещаващи компании, включително като използват заемни средства.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща