БНБ: От 1 октомври ЕЦБ започва директен надзор над банковите институции

Икономика / България
3E news
766
article picture alt description

България вече е член на Банковия съюз, левът е част от валутния механизъм, заяви гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев на специална пресконференция в Министерския съвет. "Това е исторически акт, който ще има значение за бъдещето на България, акт, който трябва да ни обединява. Знам, че това няма да стане днес, но рано или късно ще се получи", допълни Радев, цитиран от БНР.

В залата присъстваха членове на Министерския съвет, които аплодираха гуверньора.

От 1-ви октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне директен надзор на системно важните банкови институции, става ясно от съобщението от Франкфурт. От ЕЦБ подчертават, че българският лев е фиксиран към курса на еврото. Въпреки че ще бъде назначен стандартният диапазон на отклонение от плюс/минус 15%, от ЕЦБ допълват, че след внимателна оценка на адекватността и устойчивостта на валутния борд в България, е прието, че България се присъединява към валутния механизъм със съществуващия си режим на валутен борд, като едностранен ангажимент и без допълнителни изисквания към ЕЦБ, пише още в съобщението на Франкфурт.

Истинският герой днес е Радев, но Митко Радев, каза премиерът Бойко Борисов, визирайки гуверньора Димитър Радев, а не президентът Румен Радев.

"Повече няма да има финансови измами", заяви Борисов по повод приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната:

"В същото време не се радваме. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Днес трябваше да сме заедно. Цяла Европа тръби, че българската банкова система е там, при белите държави... Свършили сме огромна работа. Цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които искаха да попречат на това, което е хубаво за народа”.

Според министър-председателя влизането на страната ни в Банковия съюз е важно за икономиката и инвеститорите. Премиерът потвърди, че влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще се случи при фиксиран курс на еврото от 1.95583 лева.

Димитър Радев посочи, че премиерът е бил "на висотата на историческите изисквания".

Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че "присъединяването на българския лев към ERM II е съпоставима стъпка към по-голямата интеграция към евроатлантическото семейство":

"Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави членки по един начин, който дава не само икономически предимства. Това е и цивилизационен избор. България ще е с втората по размер резервна валута в света, т.е. ние свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните икономически формирования, което е гарант за успехите на нашето общество в бъдеще".

Горанов благодари на екипа на Централната банка, на Министерството на финансите и на Министерски съвет, допринесли за синхронизирането на нашето законодателство с процедурата и изискванията на ERM II.

"Това, че получихме днес доверието на останалите държави членки, ни кара да се чувстваме оптимисти, че имаме шанс в следващите десетилетия да постигнем едно икономическо развитие за българските граждани, което те заслужават", подчерта министър Горанов.

От своя страна премиерът Бойко Борисов благодари на Кристин Лагард (шеф на ЕЦБ), както и на целия екип, който е подготвил членството на България в механизма:  

"Не мога да пропусна и канцлера на Германия Ангела Меркел, с която седяхме по време на председателството след вечерята на целия Европейски съвет, на който бяха всички президенти, никой не си изпрати заместник... Тогава, когато след вечерята седнахме с финансовия министър и гостите ни, и разговаряхме за това кое ни е най-големият приоритет, казах - еврозоната, защото когато си член на Банковия съюз, където са всичките бели държави, и банковата система е под мониторинг. Никой не може да прави финансови измами, да тегли кешове и прочие. Няма страх и за банките, защото всички работят вече по правилата на белите държави и ЕС стои зад гърба им".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща