Без ясно изразена посока затвориха пазарите на акции в Европа при нарастваща доходност на облигациите

С най-голям дневен ръст завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-голям спад затвориха общоевропейският STOXX 600 и британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
596
article picture alt description

За втори пореден ден пазарите на акции затвориха без ясно изразена посока, колкото са губещите, толкова са и печелившите, но при съществен срив при някои емисии от технологичния и минно-добивния сектори.

Инвеститорите продължават да наблюдават с повишено внимание промяната в доходността на американските държавни облигации. В края на търговията в сряда доходността на 10-годишните държавни дългови книжа започна да нараства и затвориха увеличение от 8 базисни пункта - до 1.485%. В четвъртък доходността започна да спада до 1.472%. Миналата седмица 10-годишниет щатски облигации поскъпнаха до 1.6% в ход, който някои определиха като „светкавичен“ скок, но породи опасения относно волатилността на цената на акциите и нарастващата инфлация.

Когато доходността на облигациите нараства бързо, както през последните седмици, инвеститорите са принудени да направят преоценка на акциите и ако могат да преструктурират инвестиционния си портфейл. Книжата на технологичния сектор, които рязко нараснаха по време на пандемията, са подложени на преоценка.

Акциите на технологичните компании бяха основната жертва на отстъплението на пазарите, затова и инвеститорите се насочиха към акции, за които се смята, че имат потенциал да се възползват от икономическо възстановяване, след ускореното ваксиниране срещу COVID-19 и напредъка за приемане на пакета за фискални стимули в САЩ, предложен от президента Байдън в размер на 1.9 трилиона долара.

В подкрепа на пазарите са данните за активността на мениджърите в строителната индустрия на Обединеното кралство, която се е повишила с повече от очакваното през февруари. PMI за строителството на консултантската компания IHS Markit (индекс на мениджърите по покупки) се повиши до 53.3 пункта от 49.2 през януари, изпреварвайки очакванията на наблюдателите.

Разходите за търговията на дребно в еврозоната рязко са спаднали през януари. Официалните данни на „Евростат“ разкриха в четвъртък, че разходите намаляват с 5.9% на месечна база и значително по.малко на годишна база, само с 1.1%.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 0.75%, а от националните измерители с най-голям спад беше британският FTSE 100 (-0.91%), следван от италианския FTSE MIB (-0.52%), германския DAX (-0.37%) френския САС 40 (-0.19%) и испанския IBEX 35 (-0.11“). Следобед трендът при половината фондови борси се промени във възходяща посока.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-голям спад затвориха общоевропейският STOXX 600 и британският FTSE 100.

Акциите на Deutsche Lufthansa AG загубиха от цената си 2.97%. Германският авиационен концерн приключи 2020 г. с рекордна нетна загуба поради рязък спад на въздушния транспорт заради пандемията на коронавируса, но компанията очаква скоро да се възстанови търсенето благодарение на масираните ваксинации срещу COVID-19. Нетната загуба на Lufthansa през 2020 г. е 6.7 милиарда евро, в сравнение с нетна печалба от 1.2 милиарда евро година по-рано. Приходите през миналата година са спаднали с 63% - до 13.59 милиарда евро.

Цената на книжата на Aviva Plc нараства с 1.23%. Британският застраховател продава операции за животозастраховане и общо застраховане в Италия за 873 милиона евро. Компанията обяви, че животозастрахователният бизнес е продаден за 543 милиона евро на CNP Assurances, а общото застраховане - на германския Allianz SE за 330 милиона евро. Aviva планира да използва приходите от продажбата на активи за изплащане на дълг, финансиране на инвестиционни проекти и възнаграждение на акционерите. Печалбата на Aviva преди данъци през 2020 г. е намаляла с 32% до 2.61 млрд. паунда (3.64 млрд. Долара) спрямо 3.82 млрд. паунда през 2019 г.

Акциите на Thales SA поскъпнаха с 1.67%. Френският производител на електроника за авиокосмическата и отбранителната индустрия отчете 57% спад на нетната печалба през 2020 г., но прогнозира ръст на приходите за текущата година.

Пазарната стойност на Henkel AG се повиши с 1.70%. Германската компания регистрира спад на печалбите в края на 2020 г. на фона на негативното въздействие на пандемията на коронавируса, но запазва размера на дивиденти на нивото от предходната година. Приходите на компанията през 2020 г. са намалели до 19.25 млрд. евро от 20.11 млрд. евро през 2019 г. Печалбата преди данъци и лихви (EBIT) е спаднала до 2.02 милиарда евро от 2.90 милиарда евро година по-рано.

Акциите на Merck KgaA поскъпнаха с 0.15%. Германската фармацевтична и химическа компания увеличи печалбите и приходите си през 2020 г. въпреки пандемията COVID-19 и обяви, че ще увеличи размера на дивидента, който ще изплати на акционерите.

Капитализацията на германската Knorr-Bremse AG намалява с 0.28%. Компанията, специализирана в конструиране и изработване на спирачните системи за камиони и други превозни средства, намали приходите и EBIT през четвъртото тримесечие на 2020 г.,  но заяви, че очаква продажбите да нараснат през 2021 г.

Книжата на ProSiebenSat.1 Media SE спаднаха с 7.26% и стигнаха дъното на STOXX 600. Коригираните нетна печалба на германската медийна компания са спаднали с 43% през 2020 г. до 221 милиона евро спрямо 387 милиона евро през предходната година. Приходите са 4.05 млрд. евро, ката са спадна малко спрямо предходната. В същото време през последното тримесечие на миналата година приходите и коригираната EBITDA са се увеличили и затова компанията прогнозира подобрение на финансовите резултати през 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща