Банковият спор между Германия и ЕЦБ приключи

Бундесбанк остава в Програмата за закупуване на активи в публичния сектор (PSPP) след парламентарния вот в германския парламент

Икономика / България
3E news
886
article picture alt description

Европейската централна банка предостави на германските власти всички искани документи за оценка на пропорционалността на нейната политика, така че германската централна банка може да продължи да купува облигации, обяви в четвъртък членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш. „Не виждам пречка Бундесбанк да продължи покупките си по Програмата за закупуване на активи в публичния сектор (PSPP) след 5 август“, каза Мерш.

Поводът е решението на Конституционния съд на Германия в началото на май, че части от програмата PSPP на ЕЦБ (по-известна като "количествени улеснения") за 2.2 трлн. долара, стартирала през 2015 г., не са подкрепени от действащите в Европейския съюз договори.

Конституционните магистрати дадоха на ЕЦБ тримесечен преходен период (до 5 август), за да изясни, че ключовата програма за закупуване на активи в подкрепа на икономиката на еврозоната е "пропоционална". Освен това, според германските съдии, Бундесбанк (немската централна банка) повече няма да може да участва в PSPP програмата (да закупува държавни облигации), "освен ако Управителният съвет на ЕЦБ не приеме ново решение, което да демонстрира разбираемо и обосновано, че целите на паричната политика, преследвана от програмата PSPP, не са непропорционални на икономическите и фискалните ефекти, произтичащи от програмата".

Преди изявлението на Ив Мерш, правителството на Германия съобщи, че е удовлетворено от отговорите на ЕЦБ. Само час след изявлението на Мерш, германската информационна агенция DPA съобщи, че широк съюз между управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел заедно със Зелените и пробизнес ориентираните либералдемократите са гласували в четвъртък в подкрепа на обяснението, което ЕЦБ предостави за своята дългогодишна Програма за закупуване на активи на публичния сектор, която се определя като ключова за намиращата с в криза икономика на еврозоната.

С това беше сложен край на започналия на 5 май, с решението на германския Конституционен съд банков според между ЕЦБ и Германия, а формално това означава, че парламентарният вот в Бундестага от четвъртък дава право на Бундесбанк да остане в PSPP програмата на ЕЦБ и да продължи да изкупува държавни дългови активи.

Още по темата за банковата сага между ЕЦБ и Германия:

Може ли решението на германския конституционен съд да завърже ръцете на ЕЦБ в битката с Covid-19

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща