Антон Иванов: Няма обосновка за прекратяване на договорите с въглищните централи

От КТ „Подкрепа“ очакват финансовите експерти да излязат със становище по отношение на контрактите

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2936
article picture alt description

В началото на седмицата част от работодателските организации отново атакуваха дългосрочните договори на двете въглищни централи – ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Част от сдруженията не подкрепиха това искане, а в синдикалните организации също няма консенсус по темата за прекратяване на тези договори.  Аргументите на бизнеса бяха насочени сега към твърдението, че вече е изплатена направената инвестиция в едната от частните централи.

3eNews потърси за коментар експерти от двете синдикални организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“. „Това не е предложение на бизнеса, а е някакво настояване да се изпълни един ангажимент, който държавните институции поемаха пред тях многократно. По-скоро така трябва да се разглежда това настояване“, обясни пред 3eNews Антон Иванов, енергиен експерт към КНСБ. Той поясни, че не е подготвена обосновката за прекратяване на тези договори и въобще не е възможно да се премине към нея в момента. „Ние от КНСБ настояваме подобни действия да бъдат обсъдени на първо време на тристранен съвет. Тоест държавата да представи информация, какво е развитието по казуса, докъде се е стигнало по този въпрос и след това може да взимат каквито и да е решения“, уточни Иванов.

Според него има много фактори, които трябва да се взимат предвид при едно такова важно решение. Централата е тясно обвързана с работата на Мини „Марица Изток“, там има много работещи много миньори, ще бъдат засегнати и редица други икономически и социални въпроси, смята Иванов. „За да се прецени дали инвестицията е изплатена, трябва да има данни. И точно такова обсъждане искаме да направим ние – на базата на факти и данни“, коментира Иванов. Според него подобни предложения задължително трябва да бъдат обсъдени на Тристранен съвет с участници от страна на държавата, синдикатите и бизнеса.

„Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов неколкократно е питал енергийният министър Теменужка Петкова какво се случва с договора за ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“. И отговорът винаги е бил, че държавата и компанията си имат отделни финансови консултанти“, припомня Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“. „И именно финансовите експерти на държавата и на частната ТЕЦ трябва да постигнат обща позиция дали е изплатена инвестицията, дали дългосрочния договор, визира изплащането на инвестицията или нещо друго. И накрая дали има съгласие между двата консултанта какво да се предприеме занапред“ припомни Загоров по отношение на преговорите. Последно представители на КТ „Подкрепа“ са водили този разговор с енергийния министър по време на посещението им в Раднево.  „Какво се случва след това аз не съм чул от изпълнителната власт, нямаме информация да е дошло и някакво съобщение от Европейската комисия по темата, нямаме и допълнителни данни от „Контур Глобал“, допълни Загоров.

Според него работодателските организации са много активни по разговорите с американските централи. Но тези централи участват сериозно в електропроизводството в България и без тях то няма да бъде стабилно. „Тоест енергийната ни система не може да работи без тези генериращи мощности – ако някоя централа от тях затвори или се случи някакъв проблем, тогава енергийната система няма да издържи“, уточни Загоров.

„По отношение на социалният елемент в случая не говорим само за няколкостотин работещи, обвързани с централата, които могат да останат без работа. Тук говорим за по-голямо отражение в целия регион.  Плановете на Мини „Марица Изток“ са свързани с всички генериращи мощности. И ако една от централите преустанови да взима въглища, то това ще повлияе на всички съоръжения. Мините за добив са сложна система и са тясно обвързани с въглищните централи“, припомни Загоров.

В случай, че разкривките в мините не се правят качествено е възможно да се стигне до аварии и проблеми с доставките на въглища. „А тези аварии ще костват много пари или спиране на определени обекти. Всичко е много силно обвързано и ние ако изгубим едната централата, ако случайно преустанови своята дейност, то е възможно добивите от Мини „Марица Изток“ да бъдат не само затруднени, но и прекратени“, припомни синдикалистът.

Той припомни, че централите от комплекса „Марица Изток“ са изключително важни за страната ни, защото формират половината от електропроизводството на енергийната ни система. „Нещата са много свързани и не може да си играем по този начин с производствените ни мощности. Затова си мисля, че премерените ходове на правителството в момента са най-правилното решение – бавни, внимателни и добре проучени трябва да са те“, заключи Загоров. По думите му нещата в енергетиката в момента се напасват добре и всякакво друго вмешателство в този баланс, е заплаха за цялата енергетика.

По отношение на цената на произвежданата електроенергия от двете централи вече трябва да се знае, че не говорим за високи стойности, а за решаване на проблеми, които са били създадени преди години. От КТ „Подкрепа“ бяха категорични, че в момента искат закон и справедливост в енергетиката ни, както и отрасълът да продължи да се развива нормално.

3eNews се допита и до други енергийни специалисти, които припомниха, че цените на произведената електроенергия от двата ТЕЦ-а вече всъщност не са финансов проблем. Не бива да се забравя, че държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ в момента продава електроенергията за свободния пазар на цени, далеч по-високи и достигащи почти 150 лева на мвтч. Повечето от допитаните в случая изразиха учудване по отношение на искането на бизнеса при условие, че в момента текат преговори между държавата и ръководствата на централите именно за тези дългосрочни договори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща