Акциите на Stellantis поскъпнаха при дебюта си на борсите в Милано и Париж

Сливането на Fiat Chrysler Automobiles и производителя на Peugeot и Citroen PSA Group беше финализирано в събота, а от 18 януари в света съществува само една обща фирма

Икономика / Свят
3E news
604
article picture alt description

Акциите на Stellantis поскъпнаха със 7.5% до обед в понеделник през първия ден на търговия на борсите в Милано и Париж, след като компанията беше създадена в събота с приключване на сливането между италианско-американската Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA - производител на Peugeot и Citroen, съобщи „Ройтерс“.

„Разполагаме с ресурси и разнообразие на марки и ноу-хау, за да се позиционираме успешно новата ера в транспорта“, заяви председателят на Stellantis Джон Елкан, който удари камбаната за търговия на Borsa Italiana в Милано.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес заяви, че сливането ще добави 25 милиарда евро (30 милиарда долара) за акционерите през годините, благодарение на планираното намаляване на разходите. „Мога да ви кажа, че фокусът от първия ден ще бъде върху създаването на стойност (цената и продукт), която е резултат от прилагането на тези синергии“, каза Таварес.

Акциите на Stellantis в Милано започнаха да се търгуват на ниво от 12.758 евро, само два часа след това, до 12 часа местно време поскъпнаха със 7.5% до 13.51 евро. Регистрираните акциите на борсата в Париж се търгуват на същото ниво.

Акциите на Stellantis ще дебютират в Ню Йорк във вторник.

Листването на акциите на Stellantis са кулминацията на разговорите, които тогавашният изпълнителен директор на PSA Таварес, който е изпълнителен директор на обединената фирма, започна с колегите си във Fiat Chrysler в края на 2018 г., но за пръв път двете компании - италианско-американската и френската, обявиха плановете си за сливане през октомври 2019 г.

62-годишният Таварес ще ръководи оперативно автомобилен гигант с около 400 000 служители и 14 марки в несигурен пазар на автомобили, притиснат заради пандемията COVID-19, и силно регулиран от ЕС заради ограничаването на вредните емисии, които изпускат в атмосферата автомобилите. Анализаторите и инвеститорите ще следят с подчертано внимание начина, по който Taварес планира да се справи с огромните предизвикателства, пред които е изправена групата - от излишния производствен капацитет до ужасното представяне в Китай.

В края на търговията миналата седмица Fiat Chrysler и PSA струваха общо 39.4 милиарда евро (47.6 милиарда долара), което е почти 20 пъти по-малко от пазарната капитализация на Tesla, най-скъпият автомобилен производител в света, на стойност 783 милиарда долара.

След като подписаха финалното спаразумение за новата компания в събота, от Fiat Chrysler и PSA заявиха, че Stellantis може да намали разходите с повече от 5 милиарда евро годишно без да затваря заводи.

Още по темата: Fiat Chrysler и Peugeot се сливат на 16 януари

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща