Акциите в Европа на загуба, заради нарасналите притеснения от увеличения брой заразени с COVID-19

С най-голям дневен спад завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малък – британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
427
article picture alt description

Европейските пазари затвориха в сряда в червената зона, тъй като нарастващите случаи на коронавирус в някои части на света продължават да поставят под съмнение перспективата за глобално икономическо възстановяване. Най-силен беше спадът при банковия и енергийния сектори, които загубиха повече от 2%.

Допълнителен натиск пазарите получиха от новината, че САЩ са преминали границата от 3 млн. потвърдени случаи на заразени с COVID-19. Последните данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ към 16 часа по Гриунич, в света са заразени 11 912 296, от които 544 055 са загиналите, а 6 252 366 са излекуваните. В САЩ, където заразените са най-много са достигнали 3 011 119 души, което е с 55 298 повече за последните 24 часа. Следват Бразилия (1 668 589), Индия (742 417), Русия (700 792), Великобритания (316 160).

В същото време Белият дом официално стартират процеса по напускане на Световната здравна организация (СЗО). Съединените щати уведомиха генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за оттеглянето си от СЗО, като решението ще влезе в сила на 6 юли 2021 г., заяви говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Духарич. Той припомни, че САЩ са член на СЗО от 21 юни 1948 г. „с определени условия, установени от САЩ за евентуално оттегляне от СЗО“. Според него в момента Гутериш заедно със СЗО "проверяват дали са изпълнени всички условия за излизане".

Отдавна Доналд Тръмп обвинява СЗО, че със забавянето на ключова информация и пристрастност към Китай, е допринесла за възникването на пандемията от COVID-19, която отне живота на над 130 000 американци от март досега и продължава да се развива динамично в 40 от 50-те американски щата. За 2020 година САЩ са внесли 400 милиона долара, равни на 15 на сто от бюджета на организацията.

Много пазарни участници бяха впечатлени от представения спасителен план на финансовия министър на Великобритания Риши Сунак на стойност 30 млрд. паунда (37.6 млрд. долара), който предвижда намаляване на данъците при закупуване на жилища и храна и нов бонус за работодателите, които не уволняват служителите си. Сунак обеща да застане до компаниите, които запазят служителите си и да направи всичко възможно, за да спаси работните места, за да даде надежда на семействата през следващите месеци. Затова и до обед общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.32%, а при националните измерители на „сините чипове“ липсваше ясно изразена посока. Италианският бенчмарк FTSE MIB се повиши с 0.47%, следван от германския DAX нарасна с 0.17% и британския FTSE 100, който се повиши с 0.15%. С най-голям спад беше испанският IBEX 35 (-1.08%), следван от френския САС 40 (-0.27%). Следобед, обаче, страхът от разрастването на заразените с COVID-19 надделя и трендът стана низходящ за всички основни индекси в Западна Европа.

Източник: Market Watch

Книжата на банката HSBC, които се търгуват в Лондон, спаднаха с 3.5%, след като кредитната институция съобщи, че висш президентски съветник на Доналд Тръмп обмисля предложение да бъде дестабилизиран хонконгския долар, който е привързан към американския долар. Предложението може да ограничи възможностите на хонконгските банки да купуват щатски долари. HSBC реализира над две трети от печалбите преди данъци от операции в Хонконг.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на финландската Nokia, които се понижиха с 6.7%, след като банката JPMorgan понижи рейтинга им до „неутрален“ заради съобщения в медиите, че американската телекомуникационна компания Verizon Communications може да смени Nokia като основен доставчик на оборудване с южнокорейската Samsung Electronics

Книжата на производителя на домакински уреди Electrolux скочиха с 5.1%, след като компанията заяви, че ще отчете загуба, но по-малка от очакваната през второто тримесечие, тъй като продажбите през юни са по-високи, а предприетите мерките са ограничили разходите.

Сред поскъпващите са и акциите на Акциите на Deutsche Post, които се повишиха с 1.8%. Германската пощенска и логистична компания във вторник отчете 16% ръст на оперативната печалба през второто тримесечие, която надхвърли очакванията на анализаторите. В сряда компанията обяби, че ще даде бонуси на 500 хиляди служители за работата си по време на кризата.

На върха на STOXX 600 се озоваха акциите на британския производител на софтуер Micro Focus, които поскъпнаха със 7.5%, като се възстановиха след резкия спад във вторник на фона на отчетените по-слаби финансови резултати.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща