Акциите в Европа на 11-седмичен пик под влияние на бичи настроените пазарни участници за втори пореден ден

С най-голямо дневно повишение затвори испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малък – френският САС 40

Икономика / България
3E news
951
article picture alt description

Европейските акции достигнаха 11-седмичен връх във вторник под влияние на бичи настроените пазарни участници за втори пореден ден на фона на оптимизма около постепенното възстановяване на европейските икономики. Оптимизмът беше подкрепен от новината за тестване на ваксина срещу COVID-19.

Агенция „Блумбърг“ съобщи днес, че в Австралия са започнали първите клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19, разработена от американската фармацевтична компания Novavax.

Според информация на телевизионния канал CNBC, американската фарамацевтична компания Merck планира да работи заедно с нестопанската научноизследователска организация IAVI за разработване на ваксина срещу коронавируса. Първите резултати по отношение на безопасността и имунната реакция се очакват през юли. CNBC припомня, че тази новина се появява след седмица, когато друга американска фармацевтична компания – Moderna, обяви, че първоначалните тестове са показали, че всички 45 участници са развили коронавирусни антитела.

Позитивните нагласи на инвеститорите бяха подкрепени от

решенията на правителствата да премахнат ограниченията

наложени заради борбата с разпространението на коронавирусна инфекция COVID-19.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в понеделник, че хиляди магазини по централните улици, пазарите на открито и търговските центрове може да отворят врати отново от 1 юни, а магазините за нехранителни стоки от 15 юни. Така от средата на следващия месец магазините, които продават дрехи, обувки, играчки, мебели, книги и електроника, както и ателиета, фотостудия, покрити пазари и аукционни къщи, ще могат да възобновят работата си.

Германското правителство планира да премахне след 15 юни ограниченията за пътуване до 31 европейски държави, ако ситуацията с пандемията на коронавируса го позволи, съобщи националната информационна агенция DPA във вторник, позовавайки се на правителствен документ, който предстои да бъде огласен. Предполага се, че този документ ще бъде приет в сряда на заседание на кабинета.

В допълнение към 26-те държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство, става въпрос за премахване на ограниченията за пътуване до Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Великобритания.

Доверието на потребителите в германската икономика нараства през юни на фона на постепенното възобновяване на дейността на предприятията в страната, съобщи изследователската компания GfK. Поддържания от нея водещ индекс на потребителското доверие в Германия, нарасна до минус 18.9 пункта през юни 2020 г., или с 4.2 пункта по-високо от показателя през май, когато беше отечен минус 23.1 пункта. Въпреки ръста, това ще бъде вторият най-нисък показател, откакто GfK наблюдава потреблението. Според експерта на GfK Ролф Беркеле, високата несигурност остава сред потребителите, но за пазарните участници е важно, че потребителското доверие в германската икономика се подобрява.

До обед общоевропейският индекс Stooxx 600 нарасна с 1.12%, достигайки върха си от 10 март. Най-много се повиши британският бенчмарк FTSE 100, който добави 1.91%, а широкият индекс, в който са включени компаниите със средна капитализация, който е фокусиран върху вътрешния пазар, се покачи с 2.46%. Нарастването на другите основни индекси в Западна Европа до обед беше следното: френският САС 40 (+1.47%), испанският IBEX 35 (+1.53%), италианският FTSE MIB (+1.23%) и франкфуртският DAX (+0.77%). Следобед трендът се запази, като нарастването за някои индекси се ускори.

Таблица

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голямо дневно повишение затвори испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малък – френският САС 40.

Лидерите по растеж

във вторник бяха акциите на туристическите компании, включени в секторния индекс Stoxx Travel, който поскъпнаха след новината, че Испания отменя задължителната карантина от 1 юли за пристигащи от чужбина. Членовете на кабинета взеха това решение на заседанието си в понеделник. Миналият уикенд председателят на испанското правителство Педро Санчес заяви, че през юли страната ще се отвори за влизане на чуждестранни туристи. Той обаче обеща, че властите ще положат всички усилия, за да гарантират безопасността на чуждестранните гости.

На върха на общоевропейския Stoxx 600 се озоваха акциите на англо-германския туропераротр TUI Group, които поскъпнаха с 39.7%, след като президентът на най-големия туроперотор в Европа обяви в интервю за германски вестник, че TUI планира да възобнови чартърните си полети в края на юни след съобщения, че Испания и Германия ще облекчат ограниченията за пътуване на чуждестранни туристи.

Книжата на холандската биофармацевтична фирма ArgenX се повишиха с 27% след положителни резултати от клиничните изпитания на ново лекарство за периферната нервна система. Британската търговска фирма за търговия на дребно SSP Group спечели над 20%.

Сред печелившите бяха книжата на британската търговска верига SSP Group, които нараснаха с над 20%. Поскъпнаха с 12.5% и акциите на хотелската верига InterContinental Hotels Group PLC.

Специално беше вниманието на инвеститорите към акциите на авиокомпаниите

тъй като за тях новините изобилстваха. Нискотарифната Ryanair обяви, че ще обжалва германския спасителен пакет за Lufthansa в размер на 9 милиарда евро (9.9 млрд. долара), заяви ръководителят на ирландския авиопревозвач Майкъл О’Лири във вторник. След новината акциите  на Ryanair поскъпнаха с над 10 на сто.

Правителството в Германия се съгласи в понеделник да подпомогне Lufthansa, което дава на кабинета в Берлин право на вето в случай на опит за враждебно поглъщане на компанията. В резултат на споразумението правителството ще получи 20% дял плюс една акция в националния авиопревозвач. Правителствената помощ ще позволи на Lufthansa да "участва на пазара на нискобюджените полети" чрез нейната "дъщерна компания" Laudamotion, и да се конкурира с Ryanair и easyJet, заяви O'Лири. Той уточни, че Ryanair ще обжалва този нов пример за незаконна държавна помощ за Lufthansa, което силно нарушава конкуренцията на пазара. В резултат акциите на Lufthansa поскъпанаха с 6%.

Книжата на международната консолидирана авиокомпания Group S.A. (IAG), която включва British Airways и Iberia, поскъпнаха с 16.3%, след новината от испанското правителство за чуждестранните туристи.

Акциите на EasyJet Plc нараснаха с 12.1%. Британският нискотарифен авиопревозвач във вторник обяви, че Андрю Финдли, главният финансов директор, планира да напусне компанията през май 2021 г., а easyJet започва да търси негов приемник.

Aston Martin скочиха с 24.8%, след като британският производител на луксозни автомобили потвърди, че Тобиас Моерс, изпълнителният директор на Mercedes-AMG, ще оглави британската компания. Той ще наследи Анди Палмър, който подаде оставка в понеделник. „Съветът на директорите заяви, че сега е моментът новото ръководство да изпълни нашите планове“, съобщиха компанията, цитирани от „Файненшъл таймс“.

Книжата на френските производители на автомобили Renault и Peugeot поскъпнаха с около 4% след като президентът на Франция Еманюел Макрон обяви „значително увеличение“ в подкрепа на засегнатия от блокирането заради коронавируса автомобилен сектор.

На дъното на Stoxx 600

се озоваха акциите на италианската биотехнологична компания Diasorin за инвитро, имунна и молекулярна диагностика, както и на други лабораторни тестове за широк спектър от заболявания, които поевтиняха с 5.5%, след като компанията не потвърди новината от края на април, че разработва тестове за откриване на COVID-19 антитела.

Сред губещите бяха и книжата на Wirecard AG, които поевтиняха с 2.6%. Германската финтех компания отложи публикуването на финансовите си отчети за 2019 г. от 4 за 18 юни, за трети път тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща