Акциите в Европа затвориха в зелената зона в очакване на корпоративните отчети и новини за ваксини срещу COVID-19

С най-голям дневен ръст завърши френският бенчмарк САС 40, а с най-малък – общоевропейският STOXX 600

Икономика / България
3E news
429
article picture alt description

Европейските акции стартираха с нарастване в понеделник, като цикличните сектори (добивният, финансовият и автомобилният) са начело на ръста, подкрепени от надеждата на инвеститорите, че предстоящият корпоративен отчетен сезон ще покаже признаци на икономическо възстановяване след предизвиканата от коронавируса рецесия. „Бичият“ тренд се запази до края на сесията.

Вече е ясно, че PepsiCo Inc. планира да публикува резултатите от последното тримесечие в понеделник, банките JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co. - във вторник. Досега никоя голяма европейска компания не възнамерява да публикува финансовия си отчет в понеделник.

Пазарите на акции в Европа получиха още една мощна подкрепа в понеделник, след като германската биотехнологична компания BioNTech и американският фармацевтичен гигант Pfizer обявиха, че две от техните експериментални ваксини срещу коронавируса са получили одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, но преди да бъдат пусната на пазара, ще трябва да се проведат тестове в 10 различни части на света.

В същото време разпространението на COVID-19 в света продължава да предизвиква безпокойство.

От щата Флорида беше съобщено за антирекорд – над 15 хиляди новозаразени за едно денонощие, съобщи телевизионният канал CNBC. Това е рекордeн дневeн ръст сред 50-те американските щати от началото на пандемията, а общо в САЩ заразените за трето поредно денонощие са скочили с около 60 000.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) отчете в неделя рекорден брой нови случаи на коронавирус в света за един ден - повече от 230 хиляди. Последните данни от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, обобщени от „Ройтерс“ към 15 часа по Гринуич, показват, че в света са заразените вече са 13 003 488 души, от които 568 860 са починалите, а 6 907 702 са излекуваните. В САЩ, където са най-много, заразените вече са 3 321 394, от които 135 055 са починалите, а 1 013 575 са излекуваните.

Освен това, в края на тази седмица ще има среща на върха на лидерите на ЕС, които ще се опитат да разрешат противоречията около фонда на обща стойност 750 млрд. евро за възстановяване на ЕС. Планирано е и заседание на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ).

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 нарасна с 0.93%, подкрепен най-вече от банковия, автомобилния и петролно-газовия сектори, т. нар. циклични сектори. От националните измерители на „сините чопове“ с най-висок ръст бяха британският бенчмарк FTSE 100 (+1.21%) и испанският IBEX 35 (+1.21%), следвани от германския DAX (+1.12%), френския CAC 40 (+0.91%) и италианския FTSE MIB (+0.57%). Следобед възходящият тренд се запази, като при някои измерители се ускори почти двойно.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен ръст завърши френският бенчмарк САС 40, а с най-малък – общоевропейският STOXX 600.

Акциите на финландския производител на тръбни фитинги Neles скочиха с 36% и се изкачиха на върха на STOXX 600, където се задържаха до края на сесията, след като шведската индустриална група Alfa Laval направи предложение да придобие компанията за 1.73 милиарда евро (1.96 милиарда долара).

Сред печелившите са и книжата на британския доставчик на услуги, свързани със сигурността G4S, се повишиха с 9.5%. Компанията очаква финансовите резултати от първото полугодие да надхвърлят „значително“ прогнозата на анализаторите.

Книжата на норвежката банка DNB се повишиха с 11.8%, а акциите на норвежката компания за полупроводникови системи Nordic Semiconductor добави 8.5% веднага, след като публикува по-високите си от очакваните резултати за тримесечието.

На дъното на STOXX 600 се озоваха акциите на Atlantia, които загубиха 13.6%, след като италианският премиер Джузепе Конте определи проекта на инфраструктурната група за магистрала като „незадоволителен“.

Сред жубещите бяха и книжата на Ubisoft Entertainment, които поевтиняха със 7.5%. Френският разработчик на видеоигри в неделя обяви оставката на изпълнителния директор Серж Аскоет.

Акциите на германския доставчик на храни по домовете и офисите HelloFresh се понижиха с 5.5%, след като стана ясно, че приходите през второто тримесечие са малко по-ниски от тези през първото, въпреки очакванията за нарастване.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща