Австралийски щат забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Климат / Свят
3E news
510
article picture alt description

Първи австралийски щат забрани някои пластмасови изделия за еднократна употреба, включително сламки за пиене, бъркалки и прибори за хранене, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Новият закон забранява продажбата, доставката и разпространението някои пластмасови изделия за еднократна употреба в щата Южна Австралия, каза регионалният министър на околната среда на щата Дейвид Спиърс. Още категории предмети ще бъдат добавени към списъка на забранените в началото на идната година, включително стиропорени чаши, купи и чинии.

Щатът Куинсленд ще въведе подобна забрана през септември, а Австралийска столична територия ще започне поетапно премахване на някои пластмасови изделия от юли.
Спиърс заяви, че производители на алтернативни стоки са се установили в Южна Австралия и са готови да снабдяват и други щати, когато забраната обхване цялата страна.
Потребителите настояват за това и пазарът задвижва алтернативни варианти, създавайки работни места в производството на алтернативи, каза Спиърс пред "Острейлиън броудкастинг корп".

Пластмасовите сламки все още са достъпни за хора, които се нуждаят от тях по медицински причини или заради инвалидност. Австралийците могат да използват и собствени пластмасови сламки. Англия забрани пластмасовите сламки, бъркали и тампони за уши за еднократна употреба през октомври миналата година, а Канада планира да въведе подобна мярка до края на 2021-а.

Всички австралийски щати и континентални територии без Нов Южен Уелс, който е най-гъсто населен, забраниха употребата на найлонови торбички за еднократна употреба. През 2019 година 170 държави се ангажираха да намалят значително използването на пластмаса до 2030 година, припомня АП.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща