VISA обработи 500 млн. повече безконтактни разплащания след увеличението на лимитите в Европа

• Пандемията ускори глобалното търсене на лесна, бърза и сигурна търговия и все повече бизнеси започват да приемат безконтактни разплащания

Икономика / Технологии
3E news
536
article picture alt description

Visa е обработила над половин милиард повече безконтактни трансакции след увеличението на лимита на безконтактните разплащания. Такава стъпка бе предприета в повече от 29 страни в Европа, където преди това потребителите трябваше да използват PIN код при сметки с по-високи стойности.

COVID-19 трансформира безконтактните разплащания от приятна алтернатива в необходимост. Възможността да се разплащате дигитално в магазините вече не е просто удобство, а потребност. Едновременно с това безконтактната технология помага на потребителите и търговците да избягват контакт с POS терминалите. Трябва да отбележим, че Visa е обработила значително по-голям брой трансакции, за които не се изисква PIN, в много европейски държави, в които бе увеличен лимитът на трансакциите с безконтактна карта.

Нарастващото търсене на безконтактните разплащания е видимо в цяла Европа, където над 75% от трансакциите с карта Visa в магазините се извършват по този начин. В някои европейски държави делът на безконтактните разплащания с карта Visa се е увеличил повече от два пъти на годишна база, а в много от тях те са с поне 20% повече през последната година.

В България броят на разплащанията, извършени с безконтактна карта през юни 2020 г., е над 50% по-висок, а общата им сума е с над 70% повече на годишна база. Средната стойност на всяка трансакция за същия период е нараснала с 14%.

„Нарастващата популярност на безконтактните разплащания в цяла Европа не е новост - пандемията само ускори съществуваща тенденция с единствената разлика, че сега те вече те не са удобство, а необходимост. Когато глобалната пандемия се разрасна, ние незабавно започнахме работата с нашите партньори в цяла Европа за повишаване на лимитите на безконтактните разплащания и така да помогнем на потребителите да се разплащат по-лесно и сигурно и да намалим необходимостта от използването на ПИН код, каза Шарлот Хог, главен изпълнителен директор на Visa за Европа.

„Въвеждането на по-високи лимити за безконтактните разплащания е само част от начина, по който Visa подпомага икономическото възстановяване в Европа. Нашата цел е да дадем възможност на хората и бизнеса да се разрастват, като улесняваме потребителите и им осигуряваме по-голяма сигурност при физически разплащания и онлайн или като подпомагаме малкия бизнес да се адаптира към променящата се среда. Никога досега това не е било по-важно," допълни тя.

„При избухването на пандемията от COVID-19, заедно с нашите партньори и правителството, Visa инициира увеличаване на лимитите за безконтактни разплащания на българския пазар от 50 лева на 100 лева. Данните показват, че българските картодържатели възприемат тази промяна и все по-често използват своите безконтактни карти Visa, като същевременно се възползват от основните им предимства – бързина, безопасност и сигурност,“ отбеляза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

Подкрепени от водещата технология за разплащане и сигурност на Visa, европейските потребители все по-често могат да използват своите карти и мобилни устройства, за да извършват безконтактни разплащания, докато са в движение. Най-новата иновация на Visa в градския транспорт дава възможност за безконтактно закупуване на билет в над 50 европейски града.

Нещо повече, безконтактните карти имат сред най-ниските нива на измами в сравнение с други видове разплащане, включително и при разплащане с пари в брой, като остават на исторически ниски стойности в страните, където са широко използвани.

Visa Inc. (NYSE: V) е световен лидер в дигиталните плащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Нашата глобална развита мрежа за обработка на плащанията, VisaNet, позволява по цял свят да се извършват сигурни и надеждни транзакции и има капацитет да обработва над 65 000 съобщения за сделки в секунда. Непрестанният фокус на компанията върху иновациите е катализатор за бързия растеж на дигиталната търговия върху всякакви устройства, за всеки и навсякъде. В условията на глобален преход от аналогови към дигитални технологии Visa използва нашата марка, продукти, човешки ресурси, мрежа и мащаб, за да предначертава бъдещето на търговията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща