Siemens превръща сградите от пасивни в адаптивни

На изложението Light + Building 2020 компанията ще покаже дигитални решения за целия жизнен цикъл на сградата, „умната“ електрическа инфраструктура също ще бъде във фокуса на представянето

Икономика / Технологии
3E news
559
article picture alt description

Siemens ще покаже своята визия за превръщането на днешните пасивни сгради в самообучаваща се и адаптивна среда, която интелигентно взаимодейства с хората. Това ще стане на тазгодишното изложение Light + Building, което ще се състои от 8 до 13 март във Франкфурт на Майн, Германия, съобщиха от технологичния гигант.

Фокусът на компанията по време на изложението - „Да изградим бъдещето днес“, е насочен към иновациите, които ще направят това възможно. Те включват облачни технологии, цифрово планиране, сградна автоматизация, ориентирана към обитателите, както и услуги. Новите решения за интелигентна електрическа инфраструктура, която безпроблемно се свързва с Интернета на нещата (IoT), също са в основата на тази трансформация.

„Около 99 процента от днешните сгради не са умни. Дигитализацията има силата да трансформира сградите от мълчаливи и пасивни структури в живи организми, които си взаимодействат, учат и се адаптират към променящите се нужди на обитателите. Това е огромен скок в развитието на сградите, където нашата технология играе жизненоважна роля“, споделя Седрик Найке, член на Управителния съвет на Siemens AG и главен изпълнителен директор на Оперативно направление Интелигентна инфраструктура (Smart Infrastructure) на Siemens. „Тази трансформация вече се превръща в реалност. Очакваме да видим първите изцяло самоадаптиращи се сгради след три до пет години.“

Дигитални решения за целия жизнен цикъл на сградата

Глобализацията, урбанизацията, климатичните изменения и демографията променят начина, по който хората живеят и работят. В същото време дигитализацията е глобална тенденция. С около 10 милиарда сградни устройства, които вече са свързани към IoT, сградите са готови да използват потенциала на цифровизацията.

Хората прекарват приблизително 90 процента от живота си на закрито, така че е от решаващо значение сградите да отговарят на широкия спектър от техни нужди. От една страна, интелигентните сгради активно допринасят за повишената производителност и комфорт на обитателите. Същевременно те помагат на операторите и собствениците да събират и анализират данни, за да направят необходимите изводи, подобрявайки представянето на сградите, а с това и приходите.

На щанд B56, зала 11, Siemens ще представи пакет от интелигентни сградни  IoT продукти, приложения и услуги. В основата на пакета е приложението „Building Twin“. То осигурява изцяло цифрово представяне на физическата сграда, съчетавайки статични и динамични данни от множество източници във виртуален 3D модел. Благодарение на информацията в реално време за това как се представя дадена сграда, операторите могат незабавно да направят корекции за повишаване на ефективността, както и да извличат данни за подобряване на дизайна на бъдещите сгради. Едно от новите IoT приложения е „Building Operator“, което позволява отдалечен мониторинг, експлоатация и поддръжка на сгради. Предлага се под формата на SaaS (софтуер като услуга) и предоставя данни за сградата в реално време като основа за прогнозна и корективна поддръжка.

Умна електрическа инфраструктура

Предвид факта, че на сградите се дължи повече от 40 процента от потреблението на електроенергия в градовете, ефективността им е от решаващо значение в борбата за декарбонизация. Електрическата инфраструктура е в основата на безопасни, надеждни и ефективни операции, като същевременно предоставя съществени данни за едно цялостно, базирано в облака управление на сградите. Това е възможно благодарение на продукти с ниско напрежение, разпределителни табла и шинопроводни системи НН, които позволяват измерване и безжично предаване на данни за енергията и състоянието.

За да илюстрира това, Siemens ще представи уникално цялостно решение за облачно базирано наблюдение на енергията в сградите. Електрическите инсталации вече могат да бъдат допълнени с цифрово измерване без допълнителни изисквания за място или разходи за окабеляване. Това улеснява електроинсталаторите да започнат да извличат ползи от цифровизацията. С „Powermanager“, софтуер за енергиен мониторинг, вече напълно интегриран в платформата за управление Desigo CC, всички данни за сградата и енергията могат да бъдат управлявани, наблюдавани и анализирани от една-единствена платформа.

Siemens ще покаже и своята екосистема за електромобилност, включително системи за съхранение и зареждане на батерии за жилищни сгради.

На паралелното изложение „Intersec Building 2020“ в зала 9.1, щанд B50, компанията ще представи интегрирани и мрежови системи за безопасност и противопожарна защита.

Допълнителна информация за Оперативно направление Интелигентна инфраструктура на Siemens: www.siemens.com/smart-infrastructure

Допълнителна информация за участието на Siemens в Light + Building 2020: www.siemens.com/press/lightbuilding-2020

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща