Siemens повече няма да се занимава с производство на енергийно оборудване

Енергетика / Технологии
3E news
1110
article picture alt description

Производството на енергийно оборудване повече не интересува немския технологичен концерн Siemens, тъй като от него излиза предприятието, в който по света работят от порядъка на 90 хил. души. Въпреки че годишният оборот на предприятието съставлява почти 29 млрд. евро, то все пак е губещо.

Още през пролетта предприятията, произвеждащи както турбини за електроцентрали на въглища и газ, така и вятърни турбини, бяха прехвърлени на дъщерно дружество Siemens Energy. След дебюта си на Франкфуртската фондова борса на 28 септември 2020 г., новото акционерно дружество ще бъде самостоятелно и независимо, съобщава Deutsche Welle.  

Мюнхенският електротехнически гигант с история от над  170 години реши да се сбогува с такива традиционни производства на бизнеса си като производството на турбини, тъй като изглежда все по-малко обещаващо в контекста на ускоряващата се декарбонизация на световната икономика - отказът от използването на изкопаеми горива за защита на глобалния климат. По този начин в Европа строителството на нови електроцентрали, работещи с въглища, на практика е спряло, а в света се забавя.
Една седмица преди излизането на борсата на новата компания Siemens Energy, главният й конкурент американската корпорация General Electric съобщи, че повече няма да участва в изграждането на съоръжения за въглищни централи и ще се съсредоточи върху оборудване за възобновяемата енергетика. По такъв път смята да тръгне и Siemens Energy.

Едновременно с производството на турбини, Siemens се отказа и от пускането на вятърни турбини – по-конкретно от дела от 67 % от германско-испанското съвместно предприятие Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). То е с 40-годишен опит в изграждането на вятърни централи на сушата и вече почти три десетилетия изгражда морски вятърни паркове, но към настоящия момент е на загуба.

Siemens засега не продава дъщерната си фирма – само я пуска на борсата. През този уикенд на акционерите на Siemens на всеки две акции беше дадена по една акция от  Siemens Energy

В резултат на това 55% от ценните книжа на новата компания са в свободно обращение от 28 септември и собствениците им могат свободно да ги държат или продават. Компанията майка запазва малко повече от 35%, в пенсионният фонд на Siemens също има почти 10%. И единият, и другият в крайна сметка ще продадат част от тези активи, така че централата в Мюнхен ще запази блокиращ дял от 25%.

Според вестник Handelsblatt, Siemens Energy може да се превърне в един от доставчиците на оборудване за втечняване на газ за проекта за „Арктика LNG-2“ (Арктик СПГ-2), който руската „Новатек“  изпълнява в северната част на Западен Сибир. Така че новата компания под една или друга форма със сигурност ще продължи традиционното енергийно сътрудничество с Русия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща