Siemens ще строи голям завод за водород в Южна Германия

Енергетика / Технологии
3E news
1098
article picture alt description

Компаниите Siemens Smart Infrastructure и WUN H2 GmbH подписаха договор за строителството на един от най-големите заводи за производство на водород в Германия. Той ще бъде построен във Wunsiedel в северната част на Бавария. Първоначалната мощност на завода ще е за  6 МВт ( чрез процесът на РЕМ-електролиза ). Инсталацията ще работи изключително с възобновяеми източници на енергия, тоест без СО2 емисии. Заводът за електролиза на Siemens Energy (Silyzer 300) ще бъде с капацитет за производство за над 900 тона водород годишно на първи етап. След разширението се очаква производственият капацитет да достигне до 2000 тона.

Първата копка е планирана за края на тази година, а въвеждането в експлоатация – в края на 2021 година.

Според Siemens, новият завод ще бъде образец за цяла Германия. Той ще преобразува местната възобновяема енергия от фотоволтаични и вятърни електроцентрали във водород, който ще бъде използван в транспорта и промишлеността.

Електролизаторната инсталация ще бъде построена в  Wunsiedel Energy Park    в близост до вече действащото съоръжение за съхранение на енергия на Siemens и ще допълва енергийна концепция, ориентирана към бъдещето.

Проектът ще осигурява региона на Северна Бавария със собствен източник на водород. Преди това газът за крайните потребители трябваше да измине относително дълъг път. Сега водородът ще се транспортира  до близките райони в Горна Франкония, Горна Пфалц, южна Тюрингия и Саксония, както и Западна Бохемия (Чехия). Заводът също ще увеличи гъвкавостта на регионалната електрическа мрежа.

Впоследствие се планира строителството на обществена водородна зарядна станция за товарния транспорт и за автобусите, което ще подпомага преминаването на товарния и обществен транспорт на зелен водород.

Уникалността на проекта, както подчертават от Siemens се състои в това, че „За първи път се планира да се използва кислород и нискотемпературна топлина, генерирани по време на производството в близките промишлени предприятия. Това ще доведе до максимална енергийна ефективност, ще бъдат използвани всички потоци от елементи ”.

Siemens не дава подробности за стойността на зеления водород. През тази година Германия утвърди водородна стратегия, която предвижда строителството на 5 ГВт електролизатори до 2030 г. и заделяне на 9 млрд. евро за изграждане на водородна икономика.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща