PGNiG пусна в експлоатация инсталация за изсушаване на газ

Енергетика / Свят
3E news
574
article picture alt description

Стокхолмският арбитражен съд ще излезе с окончателното си решение през февруари или март следващата година по жалбата на полската газова компания PGNiG срещу “Газром”. Точната дата се очаква да бъде обявена през първите дни на февруари 2020 г. , се казва в съобщение на сайта на компанията.

Освен това PGNiG съобщава, че е пуснала в експлоатация инсталация за изсушаване на газ в Mikanowie. „Инвестициите са абсолютно необходими за сигурността на доставките на газ в Полша. Искаме да сме напълно независими от източният доставчик във всяко отношение, заявява президентът на PGNiG Piotr Woźniak. Според полската компания от 2004 г. в Полша са регистрирани седем случая на доставка на газ с високо съдържание на вода, което е довело до спиране на тегленето на руско гориво от газопровода Ямал-Европа. Поради това през 2017 г., според полската компания страната не е получила около 30 % от резервирания газ. Потребителите не са  почувствали проблемът с доставките, тъй като потреблението на газ е било слабо, според обяснението на полската компания.

„Водните молекули са голяма опасност за системите на пренос и още повече за разпределителните газопроводи. Ако в газа, нагнетен под високо налягане има вода, то след нейното разширение, хидратите, сами по себе си смес от вода и метан в аморфна форма, могат да се утаят и да блокират потока на гориво към газопровода с по-ниско налягане. В период на повишено търсене, например през зимата това може да доведе до прекратяването на доставките на газ за потребителите, цитира Woźniak пресслужбата на PGNiG.

От полската компания се позовават и на резултати от проведено в страната допитване по отношение на доставките на руски газ. „84 % от респондентите признават, че Полша трябва да развива сътрудничеството и с други доставчици, за да се откаже от руския газ и затова през ноември ние съобщихме на „Газпром“ за решението си да не продължаваме Ямалския договор след 2022 г., заявява президентът на PGNiG и добавя, че „Тъй като сега са обвързани с договор трябва да се отчита и риска от неоправдани прекъсвания, които да поставят под заплаха непрекъснатите доставки на газ за полските потребители“.

Според съобщението, в случай на откриване на нарушение, газа се насочва към инсталацията, а след изсушаване отива в газопровода. Инсталацията е с капацитет от 24 млн. куб м газ дневно.

Самият Piotr Woźniak  подчертава, че инсталации за изсушаване на газ отдавна работят на газопровода Ямал, но от германска страна в Mallnow, а проблемите от 2017 г. са засегнали само полските клиенти.

Експертите обаче припомнят, че наличието на инсталация за изсушаване е нещо нормално за газотранспортните системи и отказват да коментират изявлението на полската компания. От PGNiG припомнят също така, че от 2023 г. вътрешното търсене на газ ще се задоволява от доставки на втечнен газ (LNG) до терминала  Świnoujściu, както и норвежки газ през газопровода Baltic Pipe и от местен добив.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща