Lenzing Group ще изгради най-голямата фабрика за лиосел в борба с климатичните промени

Лиосел е единствената нова тъкан, изобретена през последните 30 години, какви са нейните предимства и недостатъци?

Климат / Технологии
Рая Лечева
1405
article picture alt description

До края на 2021 г. Lenzing Group ще изгради най-големият в света въглеродно неутрален завод за влакна от лиосел. Какво е лиосел ли? Това е единствената нова тъкан, изобретена през последните 30 години. За разлика от найлона и полиестера, лиоселът не се произвежда от изцяло синтетични полимери, а от чиста дървесна целулоза. Тя се добива от дървесина, от контролирани ферми за дърва, заради което се счита за възобновяем природосъобразен материал. Въпреки, че тъканта е произведена по изкуствен начин, тя се счита за естествена и съответно – биоразградима.

Австрийската компания за целулоза и целулозни влакна Lenzing Group е в началото на веригата за производство на текстил и нетъкани изделия и има производствени обекти на всички основни пазари.

През финансовата 2019 година Lenzing стана първият в света производител на целулозни влакна от дървесина със стратегически ангажимент за драстично намаляване на своя въглероден отпечатък и намаляване на своите емисии на тон продукт с 50 процента до 2030 година.

“В Lenzing ние гледаме отвъд бизнеса и поемaме отговорност за нашите деца и внуци, като се изправят срещу проблемите на нашето време. Това отношение е част от нашите стратегически принципи. Оттук и нашата амбициозната климатична цел представлява важен компонент на нашата стратегия и нашата отговорност към бъдещите поколения.“ Това коментират от Lenzing Group в доклада „Making the most of Europe’s climate leadership“ от European Roundtable for Industry за европейските компании, лидери в борбата с климатичните промени и целите на ЕС за намаляване на емисиите, с който 3eNews разполага.

Компанията възнамеряваме да постигне своята визия за климатично неутрално производство без въглеродни емисии до 2050 г.. Климатичните цели на Lenzing Group се основат на научните цели за намаляване на глобалната температура с минимум 1,5 градуса.  

Най-големият завод за производство на лиоселни влакна, който компанията ще изгради ще бъде в Прачинбури, Тайланд. Първото съоръжение за производство на лиосел на групата ще бъде въглеродно неутрално. Това разширение показва, че устойчивост и амбициозен растеж не е необходимо да се взаимно изключват. Напротив, нашите лиоселни влакна - произведени през авангарден, силно еко-отговорен процес от затворен цикъл ще подобри глобалното доставки на влакна и ще изиграе съществена роля в свиването въглеродния отпечатък на индустрията върху околната среда.

Заводът за производство на лиосел в Тайланд ще използва предимно биоенергия, която се извлича от хартията и производството на целулозата, както и от завод за биомаса разположен в индустриалния парк до съоръжението за лиосел.

Още за лиосел:

Предимства

В чистата си форма, лиоселът е много здрав и издържа дълго време. Може да бъде смесен с редица други тъкани като памук, вълна, лен, коприна или ликра. Платът пада много добре и не се мачка, което го прави идеален за изработката на рокли и луксозни спални комплекти. Благодарение на нано технологичния си процес на производство, лиоселът има отлични свойства за абсорбация на влагата от тялото и отделянето й в атмосферата.

 Недостатъци

Понеже тъканта има ниска повърхностна температура, боите не се задържат добре на нея, което може да доведе до по-бързо избледняване на цветовете на тъканта. Съществува и дебат относно екологичността на тъканта. Въпреки, че идва от естествени възобновяеми източници, отглеждани без пестициди, се използва много енергия (гориво) дървесината да бъде транспортирана от производствените заводи в Африка до Европа. Самият производствен процес също поглъща много енергия, а веществата, които се използват за третиране на фибрите се извличат от петрохимикали. Въпреки, че самите фибри са екологично чисти, то това не винаги е така с материалите използвани за боядисването им.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща