Deutsche Bank очаква въвеждане на биологични паспорти като последствие от COVID-19

Икономика / Свят
3E news
422
article picture alt description

Последствията в резултат на епидемията от новия коронавирус по света може да доведат до появата на биологични паспорти, които да гарантират безопасността на страните и ще е свидетелство за здравето на гражданите, които влизат в тях, се казва в изследване на Deutsche Bank, за което РИА Новости твърди, че разполага.

Икономистите от банката отбелязват: настоящата криза показа, че светът може да се промени до неузнаваемост за няколко седмици. Затова според тях няма да е учудващо, ако след епидемията от COVID-19 страните отворят с нежелание границите си за външния свят.

„Вероятно туризмът ще е последният сектор, който ще се върне към нормалното си съществуване. Страните предприемат сериозни усилия, за да победят вируса, затова те с нежелание ще отварят границите си без доказателства, че пристигащите туристи не са носители на вируса. На гражданите на страна, които не могат да докажат своята „чистота“, просто ще им се наложи да отложат пътешествията си“, пишат икономистите от Deutsche Bank.

Такова доказателство, според мнението на експертите може да стане биологическият паспорт – специална технология за мобилни телефони, която ще отчита сигурността на личните данни. В същото време, тези, които имат коронавирус, или се намират в рискови групи може да продължат самоизолацията.

„Ако технологията стане достъпна достатъчно бързо, такива „имунни паспорти“ може да са в помощ на туризма и пътуванията. Ако не, забраната за  пътувания може да бъде заменена със задължителни периоди  на самоизолация по пристигане. Така туризмът и бизнес пътуванията вероятно ще продължат да са ограничени още известно време, дори ако останалите сфери от живото в страните се върне към нормалното си русло“, смятат авторите на изследването.

На световната икономика ще се наложи да се сблъска с последствията от това, че страните ще обърнат внимание върху собствените си икономики, преди да се отворят за външния свят. „През юни хората ще се върнат на работните си места, магазините и ресторантите ще започнат отново. Възможно е броят на посетителите да бъде ограничаван. В действителност, когато в Китай бяха отворени много от производствата отново, работещите бяха помолени да запазят социална дистанция“, заключават експертите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща