BVF: Многото тарифи за зареждане на електромобили объркват потребителители в Германия

Енергетика / Технологии
3E news
459
article picture alt description

В момента в Германия има почти 300 тарифи за ползване на електроенергия за зареждането на елавтомобили. На практика това означава, че потребителите на електрически превозни средства се нуждаят от много средства за идентификация и плащане, когато напуснат бизнес зоната на регионалния си доставчик. Това прави таксуването в инфраструктурата за зареждане сериозно объркваща клиентите, критикува Федералната асоциация BVF, цитирана от caralyze.bg.

Според BVF, текущите процеси на таксуване и тарифни структури за обществени станции за таксуване на електрически превозни средства са катастрофални за компаниите, които работят с автопарк електромобили. От една страна, разходите не могат да бъдат планирани, тъй като те могат да варират значително в една и съща станция за таксуване - в зависимост от това дали сте договорен партньор на регионалния доставчик. От друга страна - колкото повече зарядни останции се намират в различни региони - сметките в управлението на автопарка трябва да бъдат управлявани на ръка.

"Това е контрапродуктивно, усложнява и увеличава цената на процесите и прави дигиталния работен процес невъзможен", казва управляващият директор на BVF Axel Schäfer. "Колкото повече компании разчитат на електрически и хибридни превозни средства в своя автопарк и колкото повече гамата е съвместима с изискванията за мобилност, толкова по-важно е това."

Основният проблем в момента не е цената, а административните усилия. Хармонизацията, осъществявана от Федералната агенция за мрежи, ще премахне голяма пречка пред компаниите да увеличат дела на електрическите превозни средства в своя автопарк. Това също ще активира важен лост при преминаване към нови технологии, защото компаниите са най-важните купувачи на автомобили с повече от 60 процента от всички нови регистрации.

Предисторията - Федералната агенция за мрежите иска да използва регламент, който ще се прилага от април 2021 г., за да накара операторите да предлагат и електричество за клиентите на конкуренцията при техните тарифи и условия. За потребители или корпоративни клиенти това означава според шефа на BVF, че можете да сключите договор с доставчик и да ползвате всички обществени станции за зареждане при условията, договорени с него.
Въпросите които обаче остават без отговор, са какви цени предвижда органът и как промените са съвместими със закона за конкуренцията. "Тъй като правното основание досега липсваше, промените заплашват да приключат с доброволните ангажименти. Политиците трябва да направят подобрения тук", предупреждава Шефер.

Във всеки случай една по-строга счетоводна система значително би намалила администрацията и по този начин проблемите за управителите на автопаркове. В резултат чистите електрически автомобили биха станали по-привлекателни, което също би повлияло положително на климата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща