AmCham ще подкрепя институциите в България за инициативата „Три морета“ 2021

Американската търовска камара в България участва на Срещата на върха на Инициативата „Три морета” в Талин, Естония

Икономика / България
3E news
986
article picture alt description

Американската търговска камара в България взе участие по време на Виртуалната среща на върха на форума „Три морета“ в Талин, Естония, която се проведе на 19 октомври 2020 г. Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор и Даниел Киряков, мениджър «Комуникации и връзки с институциите» присъстваха и на бизнес форума в балтийската страна, като част от делегацията, водена от президента на Република България Румен Радев.

България на Срещата на върха на инициативата „Три морета“ 2020

На срещата на върха на Инициативата „Три морета“ президентът на България Румен Радев обяви, че страната ни ще бъде домакин на следващата среща през 2021 г., както и на бизнес форума. Той и официално получи знамето на форума, поемайки щафетата от президентката на Естония Кирсти Калюлайт. По време на събитието той обяви приоритетите на България за следващата година относно този регионален формат. България ще продължи да работи за развитието на трите основни стълба - дигитализация, инфраструктура и енергетика, както и ще предложи съвместно разработване на критерии за подбор на проекти, ще работи за последващото структуриране на Инвестиционния фонд на „Три морета“, както и ще добави стойност с още едно измерение, с което да се наблегне на необходимостта от научен и академичен обмен на млади хора. Той изрази визията, че «Три морета» трябва да разшири настоящия си географски обхват и да обхване Гърция и Кипър. Освен това, Германия и Европейската комисия бяха приветствани като партньори от всички участници в събитието.

AmCham in Europe и „Три морета“

Американската търговска камара в България си е поставила за цел да партнира с всички български институции за успешното домакинство на страната ни на Срещата на върха през 2021 г., както и да участва активно в предстоящото структуриране на предложените проекти. Камарата е активен член на мрежата от 45 камари „AmChams in Europe“. През 2019 г. единадесет от тях – тези от страните, включени в Инициативата - подписаха Декларацията от Любляна, чрез която те подкрепиха инициативата. Нещо повече, те поеха ангажимент да работят заедно за продължаване на растежа и устойчивото развитие на региона в партньорство със САЩ, които инициират процеса през 2016 г.

„Американска търговска камара в България подкрепя Инициативата „Три морета“ (3Si), защото тя предоставя уникална възможност за България да продължи своето развитие по пътя на своята трансатлантическа ориентация и нейните ценности. Също така 3Si ще има силно икономическо въздействие чрез подобряване на свързаността - физическа и дигитална, в тази част на Европа. Домакинството на срещата на върха през 2021 г. ще изтъкне ролята на България не само в политически, но и в икономически план. Сигурни сме, че Камарата може да бъде ценен бизнес партньор на всички национални институции, които управляват процеса. Нашата основна цел е да разширим възможностите, които ще доведат до създаване на проекти, в който и да е от трите стълба на «Три морета» в областтите на цифровизацията, транспорта и енергетиката в региона.“ - коментира Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, след Срещата на върха.

Камарата следва стриктно своите приоритети, вкл. устойчиво икономическо развитие, прозрачност, върховенство на закона, както и преследване на секторните приоритети в енергетиката, дигитализацията и здравеопазването. На тази основа организацията намира отлично съвпадение с целите и ценностите на Инициативата „Три морета“.

„През последните седмици сме свидетели на постигането на два значими етапа по отношение на «Три морета». Първо, усилията на президента Радев да спечели домакинството на Срещата на върха през 2021 г., се увенчаха с успех. В резултат той получи знамето на инициативата от естонския президент Керсти Калюлайд. Второ, приветстваме решението на правителството на България да обещае 20 милиона евро в Инвестиционния фонд «Три морета». Тези две действия нареждат България сред най-активните държави на иницитивата, които са решени да продължат да градят своето евро-атлантическо бъдеще. Затова и Американската търговска камара в България се стреми да бъде бизнес партньорът на националните институции, с които заедно да работи за реализиране на националния ни интерес.“ - коментира Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор, след посещението.

Камарата разбира напълно, че развитието на България през следващите години ще се основава на надграждане на нейната производствена база и на повишаване на добавената стойност в услугите. Тази стратегия би успяла единствено и само чрез подобрения на инвестиционния климат и повишаване на възможностите за бизнеса. Сред стратегическите процеси, които трябва да се осъществят или да бъдат задълбочени, включват различни области. Сред тях са гарантиране върховенство на закона, дигиталната трансформация на бизнес и администрация, развитие и на интелигентната свързаност и умни мрежи, проникването на 5G технологиите от надеждни доставчици, защита на правата на интелектуална собственост, премахване на ограниченията, водещи до затруднения за бизнеса - както местен и чуждестранен, усилено въвеждане на електронното управление, справедливо и бързо правораздаване, прозрачни обществени поръчки, както и  образование, което подготвя бъдещите таланти в България.

За Инициативата „Три морета“

В момента в Инициативата „Три морета“ участват общо 12 държави-членки на ЕС, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Ключови партньори на форума са Германия, Европейският съюз и САЩ.

По площ страните от „Три морета“ представляват почти 1/3 от ЕС и тук живеят 111 милиона души. Данните от 2018 г. обаче показват, че средният им БВП на глава от населението е едва 78% от средния за ЕС. В същото време средният икономически растеж в 12-те държави от 2015 до 2019 г. е 3,5% при 2,1% в ЕС.

Повече информация за инициативата „Три морета“ и нейните цели, можете да откриете тук. Вижте също: Three Seas Virtual Summit Joint Statement.

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България обединява около 330 членове на американски, български и мултинационални компании. През 2020 г. Камарата отбелязва своята 25-та годишнина. За този период организацията се разви до една от най-влиятелните бизнес организации в България, като инициира проекти и идеи за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат в страната.

Последните данни за инвестициите на САЩ в България са на стойност най-малко 4,5 млрд. лв. и са фокусирани в сектори като производство, енергетика, селско стопанство, търговия и ИКТ. Осигуряват се около 30 000 работни места. Това поставя САЩ на шесто място сред чуждестранните инвеститори в страната. Регионите, в които са насочени тези инвестиции, са Разград, Севлиево, Стара Загора, София, Пловдив, Добрич и др.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща