Airbus представи проекта си за екологичен самолет, без вредни емисии

Климат / Технологии
3E news
825
article picture alt description

Европейският самолетостроител Airbus представи проект за екосамолети с нулеви емисии на въглероден диоксид. Предвид бързите темпове, с които се развиват технологиите, от компанията очакват първите полети на самолети, задвижвани с водород, да започнат през 2035 г. Ръководството на Airbus нарече проекта исторически момент за гражданската авиация.

Компанията представи три прототипа, като най-големият е с турбореактивен двигател и побира до 200 пътници с полет над 3500 километра. И трите самолета ще бъдат задвижвани от двигатели, модифицирани за изгаряне на течен водород и чрез водородни горивни клетки за създаване на електрическа енергия.

"За да постигне целта си за 2035 г., Airbus ще трябва да направи избора си коя технология ще използва до 2025 г.", обясни пред "Ройтерс" главният технологичен директор на компанията Грация Витадини. 

От Airbus отхвърлят опасенията, че водородът ще бъде опасен. Те призоват за огромни инвестиции в нова енергийна инфраструктура и признават, че за да сработи идеята, летищата ще трябва да инвестират големи суми пари в инфраструктура за зареждане с гориво.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща