54 нови антикризисни мерки предлагат работодатели и синдикати

Едно от тях е срокът на действие на мярката 60/40 да се удължи до края на настоящата година

Икономика / България
3E news
564
article picture alt description

Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54 допълнителни антикризисни мерки. Преговорите продължиха близо два месеца в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като последното, на което бяха уточнени подробностите, се проведе днес, 29 май, онлайн, съобщи БНТ. Според БНР, документът вече е внесен в кабинета на премиера Борисов.

Най-много промени се предлагат в мярката 60/40

за подпомагане на бизнеса срещу безработицата.

Първото предложение е да се поиска нотификация от Европейската комисия да се удължи срокът на действие за периода от 31 юли до 31 декември 2020 г. и да се разшири обхвата ѝ. Идеята в обхвата на мярката да се включи и селското стопанство, а за секторите "Туризъм" и "Транспорт" тя да се трансформира в 80/20.

Мярката 60/40 или 80/20 както и да я дефинираме не трябва крайният резултат да дава 100. Не може неработещи хора да получават 100 процента компенсация“, каза пред БНТ председателят на АИКБ Васил Велев. В противен случай, по неговите думи, се допуска дискриминация спрямо работещите.

Един процент е обхватът на мярката според таблица показана от Васил Велев. Платени до момента, според изчисленията на АИКБ, са 12 милиона от 1 милиард бюджет и затова тази мярка според него е провал.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров опонира на Велев, като определи мярката 60/40 като работеща. „165 000 души са запазили работните си места към момента и растат всеки ден“, аргументира се синдикалният лидер. Той беше категоричен, че мярката е спасила десетки работни места.

Ето и част от другите предложения:

Минималното обезщетение за безработица да стане 60 на сто от осигурителния доход при запазване на максималния осигурителен доход до края на 2020-та година.

За уволнените по време на извънредното положение, които нямат право на обезщетение за безработица, да се предвидят ваучери за храна на стойност линията на бедност.

Да се въведе допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на Националния осигурителен институт за уязвими групи работници, като майки с малки деца и възрастни - също до края на 2020 година.

Единодушна подкрепа от бизнеса и синдикатите има и мярката за прекратяване на задължението за заплащане на такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, за който те са преустановили дейността си.

Още по темата за антикризисните мерки:

Ще има промени в мярката 60/40 за бизнеса, обяви социалният министър

БСК: Дебатът за промени в регламента за мярката „60/40“ е закъснял

Разнобой между правителство и бизнес по схемата за подпомагане 60/40

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща