47 депутата може да оставят Украйна без транзит на руски газ

Енергетика / Свят
3E news
492
article picture alt description

Група от украински парламентаристи оспорва пред Конституционния съд на страната законът, по който е създаден независимият Оператор на газотранспортната система на Украйна. Ако бъде удовлетворено искането на депутатите, то договорът за транзит на руски газ може да загуби силата си. За  „Газпром“ това може дори да се окаже изгодно, коментира в своя публикация EAdaily.

Припомняме, че само преди ден изпълнителният директор на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон вече предупреди за опасността от развалянето на газовия договор с „Газпром“.  „Украйна не трябва да даде нито една възможност  за разваляне на този договор, от което може да са заинтересовани сили както извън Украйна, така и вътре в Украйна. За това сочи неотдавнашният иск за неконституционност на проведеното отделяне на Оператора на газотранспортната система“, написа Макогон.

Пресслужбата на Конституционния съд съобщи, че 47 народни представители начело с лидера на партията „Отечество“ Юлия Тимошенко са подали искане за разглеждане на законността на отделянето на оператора на газотранспортната система от „Нафтогаз Украйна“, пише изданието, като напомня условието на „Газпром“ да работи съ страната по европейските норми. Заедно с ЕС настояваше за независим оператор. В резултат до края на декември, когато бе подписан и договорът, Украйна завърши създаването на дружеството „Оператор на газотранспортната система на Украйна“, която държи компанията „Магистрални газопроводи на Украйна“, които пък са собственост на министерство на финансите на страната.

В искането си украинските депутати посочват, че отделни положения от правителствените законови норми за създаването на отделен оператор не съответстват на Конституцията. В резултат, според тях Върховната Рада е ограничила правомощията на правителството на Украйна за управлението на държавната собственост и е превишила собствените си правомощия.

Ако Конституционният съд на страната удовлетвори искането на украинските депутати, то създаването на независим оператор на газотранспортната система на Украйна ще стане не законно. „Газпром“ е сключил споразумение с „Нафтогаз Украйна“, но то ще загуби силата по отношение на договора на националната компания с оператора, което елиминира всички постигнати договорености.

Предвид резкия спад на търсенето на руски газ в Европа и заявката за дострояването на „Северен поток 2“, прекратяването на споразумението може и да е изгодно за „Газпром“, смята изданието.

Такова развитие на събитията предполага нова и безкрайна съдебна сага за руския газов оператор, който едва ли се стреми към репутационни загуби, предвид положените усилия по време на тристранната газова среща с участието на ЕС, става ясно от коментар на други издания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща