1.702 млрд. лв. ще харчи Столична община през 2020 година

Основните акценти в бюджета за тази година са инфраструктура и екология

Икономика / България
3E news
640
article picture alt description

Днес кметът на София внася проекта за бюджет за 2020 година на Общината, който е в размер на 1.702 млрд. лв. за разходи през настоящата година. Сумата е с 20 милиона повече спрямо това, което беше обсъждано през последните седмици. Това каза пред журналисти заместник-киметът Дончо Барбалов и допълни, че навсякъде се планира увеличение спрямо 2019 година в приходната част.

Общественото обсъждане с участие на граждани се проведе миналата седмица и след него корекцията е минимална – с около 4 млн. лв. повече спрямо първоначалния вариант, разработен от екипа на кмета Йорданка Фандъкова.

Преди да се обсъжда и приеме бюджетът на столицата ще има още разговори с районните кметове, тъй като от тях идвали добри идеи. Барбалов даде за пример идеята на кмета на "Средец" Трайчо Трайков, който предлага общината да ремонтира и построи по-добри общински жилища и да отдава под наем тези, които са на добри локации.

Приходите

Той обясни, че като основни компоненти на бюджета са:

- делегираните държавни дейности в размер на 555 млн. лв., собствените приходи са 782 млн. лв., с 57 млн. лв. повече са прогнозираните приходи спрямо 2019 г.;

- при данъчните приходи се очаква увеличение в размер на 36 млн. лв. и така те ще достигнат 388 млн. лв. (от тях при данък моторни превозни средства се очакват постъпления от 114 млн. лв., при данък недвижими имоти - 112 млн. лв., при данък възмездно придобиване - 153 млн. лв.);

- при неданъчните приходи се очакват 393 млн. лв. приходи или 21 млн. лв. увеличение.

Голяма част от тези нови приходи ще са от увеличението на данъка върху колите и този върху покупката на имущество, които кметът Фандъкова предложи и бяха прието миналия месец.

От оперативни програми се очакват 261 млн.лв., собствените приходи са 214 млн. лв. През следващата седмица предстоят дискусии по бюджета в комисиите към Столичния общински съвет, поясни Барбалов.

Разходите

Барбалов обяви, че капиталовата програма е в размер на 475 млн. лв., с 4 млн. лв. повече спрямо варианта, който беше представян преди общественото обсъждане. Част от увеличението е за преходни обекти от 2019 г, тъй като до последния момент в края на всяка година се работи по изпълнение, разплащания и оценка на обектите, които не са приключили през предходната година. „Засилва се и се увеличава тежестта на инвестициите в районите“, подчерта Барбалов, цитиран от Агенция „Фокус“. Голяма част от разходите – над 650 млн. лв. отиват за издръжка на дейностите в здравеопазването, културата, социалните институции и общинската полиция, обясни преди седмица кметът Фандъкова. Тя подчерта, че особено внимание ще се обърне на заплатите на учителите, медицинските сестри и други работници в общинските структури - те ще се вдигнат с "поне с 10%".

Основните акценти в бюджета за тази година са инфраструктура и екология

Около 95% от капиталовата програма е за районите, посочи зам.-кметът. Той информира, че е заложено изграждане и ремонт на транспортна инфраструктура, основни ремонти на улици в кварталите и изграждане на тротоари. Друг важен обект през тази година е завършването на първата отсечка от третата линия на метрото, както и модернизацията на градския транспорт, като ще бъдат закупени 38 нови трамвая, 30 тролея и 82 електробуса. Само за метрото са предвидени 213 млн. лв., като се очаква през април да бъде пусната първата отсечка.

За чистота на въздуха, управление на отпадъците са предвидени над 35 млн. лв. Подготвя се и изграждане на нови паркове - парк "Кукуряк", парк "Овча купел", парк "Въртопо", Източен парк в район "Младост".

Повече детски градини и училища

Изграждането на нови детски градини, за което са предвидени 63 млн. лв., е един от важните приоритети. От бюджета на общината са осигурени над 32 млн. лв. за изграждане на 13 градини, две ясли, шест училищни сгради. Предвидени са и основни ремонти в 25 училища и детски градини. „Общината е готова с проекти за седем детски градини и четири училища на обща стойност 40 млн. лв., за които е кандидатствала за финансиране от държавата“, подчерта Дончо Барбалов.

С европейски средства Столичната община ще обнови 3 столични училища: 28. СУ „Алеко Константинов“ в район „Красна поляна“, 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ в район „Сердика“ и 1. СУ „Пенчо Славейков“ в район „Оборище“. По време на строителните дейности в трите училища ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност и ще бъде изградена достъпна среда. Проектите включват ремонт на инсталациите и на покрива и поставяне на нови мълниезащитни инсталации, както и облагородяване на дворовете на училищата. Като част от цялата модернизация на учебната база се предвижда и монтаж на ново оборудване и обзавеждане за трите училища.

Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. с проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 3 училища на територията на Столична община“. Общата стойност на проектното предложение е 7 448 842 лева с ДДС, като безвъзмездната финансова помощ е 6 505 969 лева, а собственият принос за реализация на проектите е  942 873 лева.

За култура и дигитализация

В областта на културата са предвидени средства за реставрация и консервация на минералната баня в Банкя, за проектите по реставрация на баните в "Овча купел" и в "Горна баня". Започва и строителството на центъра за съвременно изкуство "Топлоцентралата" в района на НДК.

За дигитализация и електронни услуги на този етап са предвидени 2,6 млн.лв.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща