170 млн. лв. са инвестирани в автомобилостроенето през изминалата година

Икономика / България
3E news
472
article picture alt description

За последната календарна година само по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са подкрепени инвестиции в  заводи свързани с автомобилостроенето за 170  млн. лв., които ще разкрият  нови  над 3000 работни места в страната. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемонията по откриване на „Международния автомобилен салон в София 2019г.“. На събитието присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, г-н Росен Желязков, министърът на  младежта и спорта, г-н Красен Кралев, депутати, представители на работодателските организации и др.

Зам.-министър Борисов посочи, че автомобилната индустрия е един от браншовете, който постига целите на устойчивото развитие, а страната ни е достоен партньор и лидер в региона по финансова стабилност макроикономическо развитие и състояние на кредитния  рейтинг.

По думите му България може да бъде силен инвестиционен партньор на всички  автомобилни производители, като допълни, че в последните години развитието на аутомотив сектора в страната е изключително положително и все по-динамично.

Международният автомобилен салон София 2019 отвори врати в петък. В рамките на 10 дни столицата ни ще бъде дом на най-доброто, което автомобилната индустрия може да покаже тази година и всички водещи производители, събрани под покрива на Интер Експо Център в София. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и е едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA), наред с автосалоните в Париж, Франкфурт, Женева, Детройт и Токио.

На откриването присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Станислав Иванов, народни представители, ръководители на дипломатически мисии и търговски представителства, президентът Росен Плевнелиев, заместник-министрите на икономиката и на транспорта – Лъчезар Борисов и Ангел Попов, Анджела Тотева – зам.-председател на ДА "Безопасност на движението по пътищата", ръководители на държавни и изпълнителни агенции и др.

„Днес отваряме вратите на 24-то изложение. Това няма да е витрина, това ще са отворени врати на автомобилния свят“, каза председателят на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България Александър Миланов. „Ще видим представители на автомобилната индустрия от страни, като Германия, Франция, Испания, Италия, Румъния, Индия, Китай, Швеция, Южна Корея, САЩ. Всички са тук. Пожелавам на изложителите успех, а на нашите гости - да изпитат незабравими моменти, да си тръгнат от тук с много емоции, много информация, много мечти и нови автомобили“, каза още Александър Миланов.

24-то издание на Международен автомобилен салон София 2019 е едно от най-престижните изложения в региона и едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на Международната организация на автомобилните производители (OICA).На него ще бъдат представени 250 експоната повече от 70 технологични новости и автомобилни премиери.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща