1 трлн. долара ще достигне новият световен корпоративен дълг през 2020 г. заради COVID-19

Американските компании дължат почти половината от корпоративния дълг в света на стойност 3.9 трилиона долара

Икономика / България
3E news
393
article picture alt description

Компаниите по света ще привлекат нов дълг на стойност до 1 трилион долара през 2020 г. в опит да повишат финансовата си стабилност в контекста на пандемията на коронавируса, показа ново проучване на консултантската компания Janus Henderson, проведено сред 900 големи компании, цитирано от „Ройтес“.

Безпрецедентното увеличение ще доведе до ръст на общия глобален корпоративен дълг с 12% до около 9.3 трлн. долара. В резултат на дълги години натрупване на дълг, някои компании дължат толкова, колкото някои средни страни по света, отбелязват авторите на проучването.

„Ройтерс“ припомня, че през миналата година също беше отчетен рязък скок от 8% на корпоративните дългове в резултат на серия сливания и придобивания на компании, както и от фирми, емитиращи нов дълг за финансиране на обратно изкупуване на техни акции и за раздаване на дивиденти.

Тази година обаче скокът ще бъде е по съвсем различна причина - съхраняване на компаниите, тъй като Covid-19 удари силно техните печалби.

"Covid-19 промени всичко", посочи Сет Майер, портфейлен мениджър в Janus Henderson - фирмата, която съставя този анализ за индекса на нов корпоративен дълг. "Сега става въпрос за запазване на капитала и укрепване на финансовите баланси", допълва той.

Авторите на анализа са изчислили, че компаниите са пуснали на дълговия пазар нови облигации за 384 млрд. долара в периода между януари и май, а през последните седмици е поставен нов рекорд при емитиране на дълг от по-рискови "високодоходни" фирми с по-нисък кредитен рейтинг.

През март пазарите за отпускане на кредити на практика бяха затворени за всички освен за най-рейтинговите компании, но бяха отново широко отворени посредством серия програми за спешно закупуване на корпоративен дълг от редица водещи централни банки като Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и Японската централна банка.

Компаниите, включени в новия индекс на дълга на фирмата Janus Henderson, вече дължат почти 40% повече, отколкото през 2014 г., а ръстът на дълга изпревари значително повишаването на техните печалби.

Печалбите преди данъчно облагане за същата група от 900 компании са нараснали с общо 9.1% до 2,3 трилиона долара. Отношението на дълга спрямо акционерното финансиране пък достигна рекордните 59% през 2019 г., докато делът на печалбата, отпусната за обслужване на лихвени плащания, също се повиши до нов връх.

Американските компании дължат почти половината от корпоративния дълг в света на стойност от 3,9 трилиона долара, и отбелязаха най-бързото увеличаване на дълга през последните пет години спрямо останалите най-мощни икономики, с изключение на Швейцария, където обаче имаше вълна от големи сделки за сливане и поглъщане на компании.

Според същото проучване, Германия е на втора позиция с нов корпоративен дълг за 762 млрд. долара. Тя също така притежава и три от най-задлъжнелите фирми в света, включително и най-задлъжнялата в лицето на автомобилния гигант Volkswagen, който със 192 млрд. долара дълг се нарежда до дълга на държави като Южна Африка или Унгария.

В същото време една четвърт от компаниите в новия индекс kd фирмата Janus Henderson изобщо нямат дълг, а някои дори имат огромни парични резерви. Най-големите парични резерви възлизат на 104 млрд. долара и принадлежи на компанията-майка на Google - Alphabet Inc.

Сет Майер заяви, че кредитните пазари все още имат някакъв начин да се върнат към условията преди коронавирусната криза, но продължаващата заплаха от COVID-19, особено наскорошното увеличение на случаите в САЩ, остава основен повод за безпокойството на инвеститорите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща