Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Лондон да ратифицира бързо споразумението за Brexit

Икономика / Свят
3E news
626
article picture alt description

Британският парламент трябва колкото се може по-бързо да ратифицира споразумението за Brexit, за да може страните да преминат към следващия етап от преговори, е заявил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Надявам се, че парламентът ще проведе гласуване по споразумението за Brexit колкото се може по-бързо“, е казал той днес пред журналисти в Брюксел, предават международните агенции.  Според него е много важно страните да преминат към следващия етап от преговорния процес. Предстои страните да съгласуват принципите на бъдещите си отношения, в частност в сектора на търговията.

„ЕС е готов за тясно сътрудничество с Великобритания в бъдеще“, е отбелязал председателят на Европейския съвет. Той е подчертал, че няма да прогнозира колко време ще продължат преговорите. „Готови сме да работим усърдно с британското правителство по такива въпроси като сигурността, стабилността, съдбата на британските и европейските компании, уеднаквяването на условията за конкуренция. Искаме да си сътрудничим тясно с Великобритания в търговията, икономическото развитие, в сектора на сигурността и отбраната“, е добавил Мишел.

На 12 декември във Великобритания се състояха парламентарни избори, на които убедителна победа удържа консервативната партия на премиера Борис Джонсън, който е твърд привърженик на Brexit.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща