Кралица Елизабет II: Брекзит та 31 октомври е приоритет за британското правителство

Икономика / Свят
3E news
884
article picture alt description

Кралицата на Великобритания Елизабет II по време на речта си пред британските парламентаристи в понеделник определи като приоритет на действащото правителство излизането от Европейския съюз на 31 октомври.

„Приоритетът на моето правителство винаги е било осигуряване на излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври“, каза кралицата, спирайки се на плановете на министрите. „Моето правителство смята да работи над нови партньорски отношения с ЕС, основани на свободната търговия и приятелското сътрудничество“, отбеляза Елизабет II.
Правителството на Великобритания ще работи (с ЕС) в секторите на селското стопанство, риболова и търговията така, че „да се възползва от възможностите, които се появяват благодарение на излизането от ЕС“, подчерта още кралицата. Освен това, то ще представи законопроект, ограничаващ свободата на приемане на граждани от ЕС след Brexit.

Елизабет II съобщи също така, че британското правителство смята да засили системата за здравеопазване във Великобритания и да продължи борбата с престъпленията и насилието. Темите за здравеопазването и престъпността са изключително остри въпроси за британците, отбелязват агенциите. Кралицата заяви също така, че правителството смята да предприеме мерки и в областта на търговията, образованието, транспорта и екологията.

Кралица Елизабет II пристигна в камарата на лордовете, където изнесе реч, придружена от съпруга си принц Филип, който през 2017 г. се оттегли и престана да изпълнява церемониалните си задължения.

Традиционната реч, която кралицата традиционно произнася в парламента се съставя от кабинета на министрите на Великобритания и в нея се съобщават и плановете на британското правителство по законопроектите за предстоящата година. Елизабет II произнася тронната си реч пред британския парламент вече 65-ти път.

Излизането на Великобритания от ЕС е планирано за 31 октомври 2019 година. Британският парламент прие закон, според който премиерът на страната Борис Джонсън, ако не успее да съгласува до 19 октомври споразумението с ЕС по Brexit, трябва да помоли Брюксел за тримесечно отлагане. Премиерът Джонсън обаче няма такова намерение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща