Китай започва да увеличава вноса на LNG

Енергетика / Свят
3E news
386
article picture alt description

Китай е започнал да увеличава вноса на втечнен природен газ (LNG), след като промишлените предприятия в страната, спрени почти за месец за разпространение на коронавируса постепенно възобновяват работата си.

Страната е увеличила вноса на LNG през миналата седмица до максималното ниво от средата на януари, сочат данните на анализатора от  Kpler Ребека Чиа, съобщават медийни източници.

Експерти от  Sanford C. Bernstein & Co. вече наблюдават сигнали за възстановяване на търсенето на LNG в Китай и очакват ръст на обемите на внос през следващото тримесечие.

Китай е втора в света по внос на LNG, но по-рано през този месец отмени редица договори за внос поради резкия спад на енергоносители в страната заради епидемията от коронавируса, парализирал редица региони. Това доведе до спад на цената на LNG. Публикуваните от  S&P Global Platts бенчмарк спотови цени на LNG в Азия за февруари са спаднали до рекордния минимум от 2,71 долара за 1 млн. британски термални единици.

Обемът на внос на LNG от Китай за седмицата, започваща от 10 февруари е бил 0,5 млн. това  и е най-ниският от април 2017 г., сочат данните на Kpler.

Според информация на търговците през тази седмица китайски купувач е придобил партида LNG с доставка за месец май, което се приема за сигнал за започващо оживление на търсенето на LNG на спотовия пазар, пише Bloomberg. Освен това Petro China в сряда е поръчала партида LNG с доставка за края на април. Според оценката на експертите от агенцията, търсенето на LNG в Китай през 2020 г. е спаднало за пръв път от 2015 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща