Великобритания може да преразгледа инвестициите на Китай в атомната енергетика на страната

Енергетика / Свят
3E news
379
article picture alt description

Британският министър на бизнеса АлокШарма предложи преразглеждане на китайските инвестиции в атомната енергетика на Великобритания на фона на нарастващите призиви от страна на торите за ревизиране на отношенията с Пекин. Докато премиерът Борис Джонсън е изправен пред натиск да компенсира ролята на Китай в критичната национална инфраструктура и различни индустрии, Шарма заяви, че правителството ще разглежда въпроса от всички страни.

Група депутати от Консервативната партия, които започнаха кампания срещу участието на Huawei в новата 5G мрежа на Обединеното кралство, обявиха, че ще настояват за по-голям контрол върху китайските инвестиции и в други сектори, пише електронното издание telegraph.co.uk.

В момента вниманието им е фокусирано върху атомната индустрия, в която китайска държавната корпорация CGN прави сериозни инвестиции в новоизграждащата се АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ в Съмърсет. Други китайски компании са придобили дялове в части от националната енергийна мрежа на страната, в Thames Water, отговаряща за общественото водоснабдяване и пречистване на отпадни води, а Китай е готова до 2025 г. да инвестира 105 млрд. паунда в инфраструктурата на Великобритания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща