АЕЦ „Козлодуй“ се експлоатира изключително добре, според министър Петкова

Енергетика / България
3E news
1048
article picture alt description

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на правителство за сектор „Енергетика“ и мога да кажа, че е изпълнен. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Станислав Стоянов за изпълнението на графика за удължаване на ресурса за експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй“.

„Въпросът, който поставяте безспорно е изключително важен за електроенергийната сигурност на страната. Нашата атомна електроцентрала заема изключително важно стратегическо място в енергийната система на страната. Това, което мога да кажа като начало е, че удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на нашето правителство за сектор „Енергетика“. С радост мога да кажа, че този приоритет е изпълнен“, каза Петкова, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя посочи, че са били предприети поредица от мерки за удължаването на живота на двата блока.

„Всички тези мерки са изпълнени, изпълнени са в срок. Това направи възможно удължаването на полезния живот на експлоатация на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. Съответно техният полезен живот е удължен с още до 30 години. Лицензията може да бъде подновявана съответно с 10 години. През 2017 г. ноември беше издадена лицензия, с която се удължи живота на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ до 2027 г., а тази година беше удължена лицензията за 6-ти блок и тя е продължена до 2029 т. Оттук нататък има две възможности за удължаване на полезния срок на експлоатация на двата блока с още 2 пъти по 10 години. Всичко това стана възможно, защото нашата централа се експлоатира изключително добре. Нашата централа е издържала най-високите стрес тестове по отношение на безопасността“, допълни още министърът.

Министърът коментира жалба към Комитета по прилагане на конвенция срещу удължаването на ресурса на двата блока поради липса на извършен ОВОС. Петкова заяви, че не очаква комитетът да образува случай за евентуално нарушение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща